Connect with us

Ez a nap

2010 után nem javult, hanem nehezebbé vált a nők élete

Megosztás

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint egy társadalom, akkor sikeres, ha a férfiak és nők közösen építik az országot és minden feladatot megosztanak.

Olyan ország kell, ahol egyenlőség van

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke az MSZP és az Európai Szocialisták Pártja (PES) szombati budapesti nőnapi konferenciáján azt mondta, a Teremtő nem egyformának, de egyenlőnek teremtette a nőket és a férfiakat.

Hozzátette: olyan országot kell teremteni, ahol ez az egyenlőség megélhető. A nemzetközi nőnap március 8-án van, de a magyaroknak április 8-a lesz az igazi nőnap, ami után egy olyan országot kezdenek építeni, ahol mindenki számít – közölte.

Az első lépés az isztambuli egyezmény ratifikálása lesz

A Nők a változásért, változás a nőkért című konferencián rögzítette: a nőkkel szembeni erőszak és a kapcsolati erőszak elleni fellépésről szóló isztambuli egyezmény ratifikálása lesz az első lépése kormányra kerülve.

A miniszterelnök-jelölt azt mondta, az új alkotmányban rögzítik férfiak és nők esélyegyenlőségét. Hozzátette: a törvény erejével kell fellépni az ellen, hogy ugyanazért a munkáért kevesebb bért kap egy nő, mint egy férfi.

Szólt arról is, hogy az Orbán-kormány rengeteget beszél a családokról, mégis egyre kevesebb gyermek születik.

A politikus szerint ott születik a legtöbb gyermek, ahol a legkiegyensúlyozottabbak a férfiak és nők közötti viszonyok, ahol az apák is tudnak pelenkázni, ahol a férfiak is részt vesznek a házimunkában, ahol van bölcsőde és óvoda, ahol a nőknek nem kell választani hivatás és család között.

Fejleszteni kell a bölcsődei és az óvodai ellátást, béremelésre van szükség a bölcsődékben – tette hozzá.

Karácsony Gergely beszédét személyes vallomásokkal kezdte azzal kapcsolatban, hogyan változott meg a nőnappal kapcsolatos korábbi elutasító álláspontja, illetve hogy milyen kihívásokat jelent családjának a sok kampányprogram. Szerelmes vagyok a feleségembe – mondta.

Mindent az országért, mindent a kampányért. Ezt az egyet ne várják tőlem – közölte a politikus arra a közvélemény-kutatásra reagálva, miszerint míg Gyurcsány Ferenc DK-elnököt autószereléssel bíznák meg a nők, Karácsony Gergellyel romantikus éjszakát töltenének.

A hatalom nem tekinti partnernek a nőket

Molnár Gyula, az MSZP elnöke szerint 2010 után nem javult, hanem nehezebbé vált a nők élete, a hatalom nem tekinti partnernek a nőket. A politikus szerint egy esély van arra, hogy a női szerep megváltozzon Magyarországon, ha „elzavarjuk Orbán Viktort”.

A pártelnök azt mondta, az MSZP-Párbeszéd szerint a huszonegyedik századi nőpolitika azt jelenti, hogy a nők valósítsák meg álmaikat.

Ígéretet tett arra, hogy kormányra kerülve minden törvényjavaslat benyújtásakor vizsgálják, annak hatását a nőkre. A kormány első döntései között 50 százalékkal megemeli a családi pótlékot, szigorítja a családon belüli erőszak büntetését – ismertette.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke úgy fogalmazott, „ma Magyarországon női politikusnak lenni bizony néha hátrány, jó politikusnak lenni viszont mindig előny”.

Elmondta, hogy a parlamentben sokszor „beszólnak” a női politikusoknak, de szerinte ezek a mondatok másról szólnak. Arról, aki mondja, annak a görcseiről, kisebbségi érzéseiről – értékelt.

Szerinte bár sokat fejlődött Magyarországon az elmúlt évtizedekben a nőkhöz való viszony, és talán női vezetőkre is vágynak az emberek, de csak azért nem fognak senkit megválasztani vezető politikusnak, miniszterelnöknek, mert „két cicije van”.

Április 8. legyen a magyar újjászületés

Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, az MSZP választmányának elnöke történelmi anekdotákat idézve azt mondta, mi nem akarunk mást, mint magyar reneszánszt április 8-a estére, hogy újjászületés legyen, magyar reneszánsz.

Maria Joao Rodrigues, az Európai Parlament (EP) szociáldemokrata képviselőcsoportjának ügyvivő elnöke az európai szociális pillér megvalósítása mellett érvelt.

Gurmai Zita, az MSZP nőtagozata és a PES Women elnöke, a magyar demokraták hősnőiként konferálta fel Angeli Gabriellát és Kis Andreát.

Angeli Gabriella, Kalocsa önkormányzati képviselője, országgyűlési képviselőjelölt közölte, akkor is nyilvánosságra hozta volna Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) kalocsai Elios-jelentését, ha előre tudja, hogy utána elbocsátják állásából.

Kis Andrea, Hódmezővásárhely frissen megválasztott MSZP-s alpolgármestere azon véleményét hangoztatta, hogy 28 évvel ezelőtt a városban nem történt meg a rendszerváltás, a helyiek félnek, korrupció jellemzi a települést. Lázár János miniszter mindenen rajta tartja a szemét, az időközi polgármester-választás Lázár Jánosról és a Fideszről szólt Hódmezővásárhelyen – tette hozzá.

Azt mondta, van még feladatuk, „kiikszelni” Lázár Jánost a Csongrád megyei 4-es választókerületben április 8-án.

A konferencián átadták az MSZP nőtagozatának díjait is.

(Forrás: MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük