Connect with us

Kultúra

Reménytelen, és mégis felemelő küzdelem

Megosztás

Magyarországon ritkán látható darabot mutat be új fordításban a Radnóti Színház: Tennessee Williams Üvegfigurák című négyszereplős színdarabját Valló Péter állítja színpadra, a premiert december 16-án, szombaton tartják.



Williams műveinek fő témája örökérvényű

A Radnóti Színház előadásában Kováts Adél, Lovas Rozi, Porogi Ádám és Nagy Dániel Viktor játszik. A darabnak új fordítása született, amely Barabás András munkája.

A társulathoz az idén szerződött Porogi Ádám játssza a darabban Tomot, aki visszaemlékezik arra az időszakra, amikor még anyjával, Amandával (Kováts Adél) és testvérével, Laurával (Lovas Rozi) élt.

A darabbeli Laura egyetlen mentsvára a sivár valóság ellen az apró, csillogó, törékeny üvegfiguráinak gyűjteménye. A külvilággal nehezen teremt kapcsolatot, ahogyan anyja, Amanda és testvére, Tom is egyre többször az emlékek, az álmok és a nyomorúságos valóság kereszttüzébe kerül. Illúziókkal teli életüket felkavarja, amikor Tom meghívja egyik munkatársát, Jimet, a gimnázium egykori sztárját, akibe Laura titkon szerelmes volt.

A darab ismertetője szerint Tennessee Williams műveinek fő témája örökérvényű: a hamis vagy igaz álmokkal, vágyakkal és a gyöngeséggel terhes emberek vívódása szemben a céltudatosan törekvők elérhetetlen társadalmával.

A világhírű amerikai drámaíró a négyszereplős művét emlék-játékként definiálja. A gyónásos-vallomásos történetbe Tom Wingfield visszaemlékezésén keresztül lépünk be, akit kezelhetünk Williams darabbéli alteregójának is akár: neveik kezdőbetűi megegyeznek. A drámaírót eredetileg Thomas Lanier Williamsnek hívták.

Tennessee Williams a színészi jutalomjátékokat kínáló Üvegfigurákkal aratta első nagy színházi sikerét, és az 1945-ös bemutató után elnyerte a New York-i Színikritikusok Körének díját (New York Drama Critics Circle Award). A darab alapján számos filmadaptáció született, és olyan híres színésznők játszották el Amandát színpadon és filmvásznon, mint Katharine Hepburn és Jessica Lange.

Valló Péter rendező szerint Tennessee Williams drámája ma is érvényes.

„Különösen ott, ahol nyomorúság van. Kívül és belül. Ahol szegénység van és hiány. Nem a fülledt atmoszféra, nem a fojtogató délszaki klíma teszi naggyá Williams műveit, hanem a deprimáló társadalmi viszonyok közötti reménytelen, és mégis felemelő küzdelem hiteles ábrázolása”.

Az előadás dramaturgja Morcsányi Géza, a jelmezeket Benedek Mari, a díszletet Horváth Jenny tervezte.

(Forrás: MTI)



Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük