Connect with us

Ez a nap

A katalán függetlenségi pártoké a parlamenti többség

Puigdemont
Megosztás

Az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális párt győzelme ellenére a függetlenségi pártok szerezték meg a parlamenti többséget a katalán parlamenti választásokon.

A függetlenségi pártok összesen a szavazatok 47,3 százalékát kapták meg, míg a spanyol egység pártjait a választók 43,3 százaléka támogatta. Előbbiek 70, utóbbiak 57 képviselőt delegálhatnak az új katalán törvényhozásba – állapítható meg a szavazatok 99,59 százalékos feldolgozottságánál.

Az Állampolgárokra a szavazók 25,3 százaléka voksolt (1,1 millióan), 37 mandátummal ők alakíthatják meg a legnagyobb frakciót.

A Brüsszelben tartózkodó Carles Puigdemont volt elnök pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) 21,6 százalékos (940 ezer szavazat) támogatottsága 34 képviselői helyet ér.

A függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldalra (ERC) a választók 21,4 százaléka (930 ezer fő) voksolt, ezzel a párt 32 képviselőt delegálhat a parlamentbe.

A Katalán Szocialista Párt (PSC) a szavazatok 13,8 százalékával (600 ezer voks) 17 politikust ültethet a parlamenti patkóba.

A baloldali Katalónia közösen (Catalunya en común) 7,4 százalékot kapott a szavazatokból (320 ezer), amivel 8 mandátumot ért el.

A baloldali, függetlenségi Népi Egység (CUP) 4,4 százalékos támogatottsággal (190 ezer szavazat) 4 képviselői helyet kap.

A Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) súlyos vereséget szenvedett, a szavazatok 4,2 százalékának köszönhetően (180 ezer voks) 3 politikusa képviseli majd.

A választási részvétel rekordot döntött Katalóniában: a jogosultak 81,8 százaléka, összesen 4,3 millióan szavaztak.

Az új katalán törvényhozásnak a jogszabályok értelmében január 23-áig kell megalakulnia.

Puigdemont: Rajoy receptje nem működik

Mint Katalónia legitim elnöke mondom Európának: Rajoy receptje nem működik – jelentette ki Carles Puigdemont, leváltott katalán elnök Brüsszelben péntek hajnalban, utalva Mariano Rajoy spanyol miniszterelnökre.

A politikus pártja, az Együtt Katalóniáért (Junts pel Sí) második helyen végzett a katalán parlamenti választásokon, és elsőként a függetlenségi pártok között, amelyek megszerezték a kormányzáshoz szükséges többséget a törvényhozásban.

A brüsszeli konferenciaközpontban tartott eredményváró rendezvényen a katalán vezető a 81 százalék feletti választási részvételt rekordnak, történelminek, az eredményt pedig vitathatatlannak nevezte.

Hangsúlyozta, hogy a helyzet megköveteli a legitim katalán kormány helyreállítását és a foglyok szabadon engedését.

Mariano Rajoy terve megbukott, mert a párt jobban szerepelt a választásokon, mint két éve – fűzte hozzá a politikus, aki ellen továbbra is letartóztatási parancs van érvényben Spanyolországban.

Puigdemont kész találkozni a spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül

Carles Puigdemont leváltott katalán elnök pénteken kijelentette, hogy kész találkozni Mariano Rajoy spanyol kormányfővel Spanyolországon kívül az Európai Unió bármelyik tagállamában.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Puigdemont elmondta, egykori kormányának négy, ugyancsak Belgiumban tartózkodó tagjával együtt vissza fog térni Spanyolországba, ha megkapják a megfelelő garanciákat a helyi hatóságoktól.

Hangsúlyozta: az előrehozott választás lezajlott, így eljött az idő a párbeszédre, az okozott károk mérséklésére.

A spanyol hatóságok ugyan nemrég visszavonták a Puigdemont és társai ellen kiadott európai elfogatóparancsot, Spanyolországban azonban még őrizetbe vehetnék őket lázadás, zendülés, hűtlen kezelés és egyéb bűncselekmények vádjával.

Néppárti listavezető: az egységpártiak nem tudnak parlamenti többséget alkotni

Az egységpártiak nem tudnak parlamenti többséget alkotni a függetlenségi pártokkal szemben – ismerte el Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) katalán listavezetője csütörtök este.

„Egyértelmű, hogy a Ciudadanos (Állampolgárok) nyert” – mondta a  politikus, aki elsőként szólalt meg a pártvezetők közül, és egyúttal gratulált a liberális középutas pártnak.

„Aggodalommal nézzük Katalónia jövőjét” – jelentette ki.

García Albiol hangsúlyozta, hogy a konzervatívok nem lehetnek büszkék választási szereplésükre, amelyet nagyon rossznak minősített. 4 mandátumot szereztek, az előző ciklusban 11 képviselőjük volt a katalán parlamentben.

Bizonytalan jövőről írnak a lapok a választások után

Bizonytalannak látják Katalónia jövőjét pénteken megjelent, az előző napi előrehozott katalán parlamenti választásokat kommentáló szerkesztőségi véleménycikkeiben a nagyobb országos spanyol és katalán napilapok.

„Kérdés, hogy milyen jövő vár Katalóniára?” – írta az ABC. A konzervatív újság szerint az Állampolgárok (Ciudadanos) nevű liberális, középutas párt történelmet írt győzelmével, amely azonban keserédes, mivel nem szerzett kormányzóképes többséget a parlamentben.

Továbbá a függetlenségi pártok sem lehetnek elégedettek, mert hiába kerültek többségbe a katalán parlamentben, az egyoldalú elszakadási folyamat Spanyolországtól egy olyan párt választási győzelméhez vezetett, amely nacionalizmus-ellenes és védi a spanyol egységet. Az eredmény azt mutatja: a katalán társadalom két stagnáló identitásra oszlik – állapította meg az ABC.

A La Vanguardia című katalán napilap azt írta: Katalóniában újdonság, hogy nem nacionalista párt végzett az élen, a Ciudadanos számára sok szavazatot hozott, hogy vezetőjét olyannak mutatta, mint aki képes véget vetni a függetlenségi folyamatnak.

A lap hangsúlyozta a Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt „katasztrofális” eredményét, képviselőinek száma 11-ről 3-ra csökken a katalán törvényhozásban, ami az újság szerint annak tudható be, hogy a függetlenségpártiakon kívül mások is rossz üzenetként értékelték az alkotmány 155-ös cikke alkalmazását, még ha az előrelátható és törvényes válasz is volt az állam részéről.

Az új parlamentnek január 23-ig kell megalakulnia, és döntenie kell az új elnökről, akinek megválasztása a jelenlegi körülmények között nem lesz könnyű – utalt cikkében a lap arra, hogy Carles Puigdemont, aki a függetlenségi erők jelöltje lehet, Brüsszelben van, és Spanyolországban letartóztatási parancs van érvényben ellene.

Ha április 8-ig nem sikerül elnököt választani, újabb választásokat kell tartani – jegyezte meg az újság.

Az  El País című baloldali napilap a választások legpozitívabb aspektusának nevezte a Ciudadanos győzelmét, és hogy a függetlenségi pártok –  bár többségben maradhatnak – de gyengültek, mert az előző ciklushoz képest kettővel kevesebb mandátumuk lesz.

Az újság pozitívumként értékelte továbbá azt is, hogy a függetlenségi pártok nem szerezték meg a leadott szavazatok 50 százalékát, tehát nem rendelkeznek a társadalom többségének támogatásával, amely legitimizálná az elszakadást.

A cikk szerint a függetlenségi pártok most gyengébbek a korábban elkövetett súlyos hibák miatt, és azért is, mert a katalán társadalom egy része felébredt, világosan és visszafordíthatatlanul mozgósított jogai és méltósága védelmében.

Az El País úgy vélte: a függetlenség mint egyoldalú elszakadási projekt megbukott, és ismét meg fog bukni, az állam megmutatta, hogy meg tudja akadályozni, Európa elutasítja, a katalán gazdaság pedig nem bírja ki.

A napilap szerint a konzervatív Néppárt rossz választási szereplésének lesznek következményei országos szinten is, mert az komolyan korlátozza Mariano Rajoy miniszterelnök mozgásterét a spanyol politikában.

(Forrás: MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük