Connect with us

Állati

A V18 nem árnyékkormány

Megosztás

Előállt tizenegy ismert ember, akik csak azt akarják, mindenki menjen el szavazni.

Szerdára kiderült, hogy szó sincs az eredetileg elterjedt árnyékkormányról. De legalább a V18 bemutatkozó sajtótájékoztatóján kiderült, ki az a 11 ember, aki mozgalomba tömörült:

Andor László korábbi EU-biztos; Balázs Péter, aki szintén volt uniós biztos és külügyminiszter is; Bárándy Péter egykori igazságügyi miniszter; Bod Péter Ákos, az MNB volt elnöke; Göncz Kinga volt külügyminiszter; Holoda Attila, aki a második Orbán-kormány energiaügyi helyettes államtitkára volt; Lévai Katalin, korábbi miniszter, EP-képviselő; Mellár Tamás, a KSH volt elnöke; Pusztai Erzsébet volt miniszter; Raskó György volt államtitkár és Székely Tamás volt miniszter.

Balázs Péter a V18 bemutatásakor arról beszélt, szerinte ez egy új és erős csoport, erejét pedig annak sokszínűsége adja. Normális viszonyok között vitatkoznánk a parlamentben, de most összefogunk – mondta.

Hangsúlyozta, ez nem árnyékkormány, nem is akarnak azzá válni. Nem állnak se pártok mögé, se elé, nem akarnak politizálni, a céljuk az, hogy a választók menjenek és válasszanak maguknak a pártok közül.

„Tizenegyen vagyunk, ami nem is baj, mert a kormányoldalon a futballcsapat méretű dolgokat veszik komolyan.”

De Balázs Péter szerint nem állnak meg ennél a létszámnál, nyitottak a további csatlakozások előtt. Van egy nyolcpontos alapvetésük is, amivel a nyilvánosság elé álltak:

Állítsuk meg Magyarország kettészakadását, adjunk valódi esélyt a szegénységben élőknek társadalmi és anyagi helyzetük javításához, a középosztálynak a felemelkedéshez! Teremtsük meg a társadalmi integráció feltételeit! Létbiztonságot mindenkinek!

Hozzuk létre a mindenki számára hozzáférhető és európai színvonalon működő egészségügyi ellátást! Állítsuk helyre az orvosok, az ápolók és általában az egészségügyben dolgozók anyagi és erkölcsi megbecsülését! Fejlesszük az alapellátást, a szűrő- és megelőző programokat! Elérhető egészségügyi szolgáltatást mindenkinek!

Szülessen újjá a nemzetközileg versenyképes magyar oktatás! Állítsuk vissza a 18 éves korig tartó tankötelezettséget és a tanintézetek önállóságát! Támogassuk a fiatal nemzedék szellemi és testi fejlődését, emeljük minden szinten az oktatók megbecsülését és bérét! Neveljünk önálló és alkotó embereket a tudásalapú magyar társadalom számára!

Teremtsünk tisztességes piacgazdasági viszonyokat! A magyar állam az európai normák szerint gondoskodjék a gazdaság szabályozásáról és a társadalmi javakat újraosztásáról! A magyar vállalkozások kapjanak igazi esélyt arra, hogy nemzetközi szinten is versenyképesek legyenek!

Módosítsuk az „illiberális” Alaptörvényt, állítsuk vissza a szociális jogállam társadalmi-politikai formáit és szervezeteit! Kezdjünk újra valódi társadalmi párbeszédet közös ügyeinkről!

Aknázzuk ki a magyar nemzet számára az Európai Unió gazdasági, társadalmi és kulturális lehetőségeit, érvényesítsük az értékeit! Legyen Magyarország ismét az EU élcsapatában!

A NATO-szövetségesekkel együttműködve védjük meg Magyarország biztonságát, korszerűsítsük a honvédelmet és az energiaellátást! Erősítsük Európában a hatékony határellenőrzést és küzdjünk a nemzetközi terrorizmus ellen!

Építsük a nemzet egységét, segítsük a határainkon túl élő és dolgozó magyarokat, ne érhesse őket hátrány se itthon, se máshol! Állítsuk helyre Magyarország megbecsülését a világban!

A V18-ak szerint ha egy párt ezeket a pontokat elfogadja, akkor már meg is szerezte a mozgalom támogatását és bizalmát a 2018-as választásokra.

A célunk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad és jövőt épít, ahol nem kell elhagyni az országot. Magyarország legyen európai, modern és nemzeti, amely találja meg a helyét a 21. században – összegzett Balázs.

class=”goAdverticum”>

Ugyan Karácsony Gergelyt támogatják, jó miniszterelnök-jelöltnek tartják, de ő az MSZP és a Párbeszéd jelöltje, nem a mozgalomé. Ők ugyanolyan jó jelöltnek találják az LMP-s Szél Bernadettet is.

Raskó György, aki a Momentum támogatója is, azt mondta, az a rossz érzés hozta őket össze, ami az elmúlt 7-8 évben alakult ki bennük, a nyomasztó egypárti fölény, amellyel szemben ők demokratikus értékeket tartanak követendőnek. Kemény küzdelemre és választási hadjáratra számít, anélkül, hogy parlamenti párt lenne a V18.

„Választókat akarunk meggyőzni, hogy menjenek el szavazni és válasszanak a demokratikus ellenzék pártjaiból”

– emelte ki ő is.

Többször felmerült a sajtótájékoztatón a kérdés, hiába mondta már el a mozgalom több tagja előzőleg, hogy mégis, mit akar a V18. Mozgósítani, meggyőzni a bizonytalanokat, hogy menjenek el szavazni – ennyit és nem többet, 2018 Magyarországán ezért ült össze tizenegy ember. A célkitűzés annyiban érthető, hogy az alacsony részvétel a voksoláson a Fidesznek kedvez, magas részvétel mellett azonban megnyílik a kormányváltás esélye.

Meghatározó különbség van a kormány maradásában és távozásában reménykedő szavazóközönség aktivitása között: egy novemberi felmérés szerint a kormánypártiak 68 százaléka mondható „biztos” szavazónak, míg a kormány távozásában bízóknak csak az 51 százaléka járulna az urnákhoz. Szóba került a Jobbik is, a mozgalomnak nincs kapcsolata Vona Gábor pártjával, ahogy hivatalosan más párttal sincs.

Göncz Kinga fogalmazott a legegyértelműbben, amikor azt mondta:

Nem a pártoknak, hanem a bizonytalan választóknak szól a véleményünk. Azt az üzenetet szeretnék elküldeni, hogy minden szavazat számít, menjenek el választani.

Üzent a Fidesznek is, szerinte „háborúban csak rombolni lehet, az építéshez béke kell. Mi azért jöttünk össze, hogy béke legyen.” A V18-tagok szerint 2018-ban nem ér véget az élet, nem csak három hónapjuk van arra, hogy a közbeszéd részesei és alakítói legyenek, terveznek az önkormányzati és az EP-választással is.

Hogy mit fog csinálni következő lépésként a Válasszunk! 2018 mozgalom? Balázs Péter azt mondta, példát mutatni. „Elsősorban azzal, hogy különböző múltú emberek képesek összeállni.” De rendeznek programokat is, járják majd az országot, és eleget tesznek a médiafelkéréseknek.

Raskó ehhez hozzátette, egykori MDF-s politikusként előveszi az MDF-es címlistáját, megnézi, kiket tudna mozgósítani. Úgy gondolja, a többi társa is így tesz majd.

(Forrás: HVG)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük