Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól

Az Igazgyöngy Alapítvány 1999-óta működik Hajdú-Bihar megye egyik leghátrányosabb helyzetű kistérségében, Berettyóújfalu környékén. Vezetője L. Ritók Nóra, aki  éjt-nappalt nem ismerve dolgozik azokért az embertársainkért, akiket a hatalom semmibe vesz

Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok.  Nem volt ruhám, és felruháztatok. „ /Máté evangéliuma/

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól
Csomagok és gyerekek (kép L.R.N. közösségi oldala)

Mindent az integrációért

Egyik legfontosabb feladatuk, a tehetséggondozás, különös tekintettel a hátrányos helyzetű roma gyerekekre. Az általuk működtetett alapfokú művészeti iskola hat telephelyére, 23 faluból járnak gyerekek. A tanulólétszám évente 600 fő körüli, a tanulók hetven százaléka hátrányos helyzetű. Közülük mintegy 300 gyermek mélyszegénységben élő, roma családban született.

Az alapítvány az oktatás mellett – ahogyan a honlapjukon olvasható – esélyteremtő, terepi munkát is végez. Az L. Ritók Nóra vezette csapat tisztában van azzal, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek integrációja sosem fog az iskola falain belül megoldódni. Ezért  a komplex programjukban az oktatás-, családgondozás, közösségfejlesztés – intézményi együttműködés hármas pillére a meghatározó. A teljes modellfejlesztés terepe egy kis zsákfalu, Told. A módszer elemeit egyébként már 16 településen alkalmazzák.

A   Fiatal Írók Szövetségének tagjai és a SODA Group  három éve indította el a bihari térségben  mélyszegénységben élő gyermekek támogatására, az „Ajándékozz Karácsonyt” akciót. Erről az egyik szervező Pikó András így írt a közösségi oldalán:

“Az erkölcsi felháborodás és az együttérzés közösen hozta létre kezdeményezésünket. Felháborítónak tartottuk, hogy létezhetnek olyan családok ma Magyarországon, akik rettegve várják a Karácsonyt és a téli szünetet, mert gyerekeiknek az iskolai szünet alatt nem tudnak enni adni, nem tudnak felfűteni még egyetlen szobát sem. Úgy éreztük, segítenünk kell.”

Az Igazgyöngy alapítvány fantasztikus munkát végez, de egyedül ők sem képesek arra a csodára, hogy Karácsonyt varázsoljanak a szegény fűtetlen falusi házakba.

Az újságíró a meghirdetők nevében minden jóérzésű magyar ember támogatását, segítségét kéri:

“13-án szerda reggeltől elindul az idei adománygyűjtő kampány, Nóra lesz a vendégem a Klubrádió reggeli műsorában és hallhatjátok majd a szokásos rádióspotot is. Minden nap egy-egy igazgyöngyös, segítségre szoruló gyermek alkotását posztoljuk ezen az oldalon karácsonyi képeslapként – használjátok ezeket, amikor barátaitoknak, szeretteiteknek az interneten keresztül karácsonyi jó kívánságokat küldtök, mert ezzel az akció hírét is továbbítjátok. “

Sokaknak a karácsony is csak az éhezésről szól
Segíts, hogy valóban szép lehessen ami szép! (kép: L.R.N. közösségi oldala)

Adni mindig jobb, mint kapni

Az akció kezdetéig az Igazgyöngy alapítvány vezetője naponta posztol képet egy-egy tanítványától, az Ajándékozz Karácsonyt közösségi oldalára. Ott mindenki, aki szeretné szebbé tenni sok-sok család Szentestéjét, találkozhat az alkotásokkal. Jó helyre kerül a támogatás:

“Az alapítvány munkatársai tüzelő- és ételcsomagokat készítenek az összegyűlt adományokból. Már ezer forint is nagy segítség – kitelik belőle egy tüzelőcsomag vagy egy kiadósabb vacsora ára egy gyermek számára. Az Igazgyöngy Alapítvány számlaszáma: 11738046-20048343 (OTP)Ha igazán egyedi ajándékokat kerestek a fa alá és segíteni is akartok, keressétek fel az alapítvány webshop-ját és vásároljatok a gyerekek és szüleik által készített alkotásokból, termékekből.

A kezdeményezők itt élnek Magyarországon, tisztában vannak azzal, hogy sajnos nem mindenkinek áll módjában még a szerény anyagi támogatás sem. Ezért kérik, aki egyetért a kezdeményezéssel, ajánlja ismerősei figyelmébe, és ossza meg az oldalt.

A karácsony a szeretet ünnepe. Sajnos sok-sok ezer magyar család számára ez is csak egy nap a sok közül, amikor nincs mit enniük. Számukra a legnagyobb ajándék, a legszebb ünnep, ha be tudnak fűteni a lakásukban, és ennivaló is kerül a kopottas asztalra. Amikor a karácsonyi –olykor végtelen—családi listákat készítjük, gondoljunk azokra is, akiknek nem telik a csillogó fenyőfára, a drága ajándékokra, a többfogásos menüre. Ki-ki tehetsége, és embersége szerint segítsen szebbé varázsolni a szegény családok ünnepét. Mert adni mindig jobb, mint kapni.

Korábbi cikkKövetkező cikk

Giga – átverés terjed, ne dőljön be!

Giga-átverés terjed, ne dőljön be!

Nem nagy dolog, csak egy kattintása bánja! – mondhatná, aki felületesen szemlél. Ennél sokkal többről van szó a napjaink egyik legnagyobb átverésében, ugyanis a klikk nyomán az összes adata áruba bocsátható termékké válik az adathalászok kezében.


Csodák pedig nem nagyon vannak!

A rendkívül izgatónak tűnő ajánlat gőzerővel terjed a közösségi oldalon annak ellenére, hogy irtózatos nagy kamu az egész – szúrta ki a cafeblog.hu. A portál szemfülesei szerint a cég nemrégiben egy családi házat reklámozott ilyen feltételekkel a gyanútlan nézelődőknek. Persze nem sorsolták ki. Azt sem.

A mostani ajánlat “csak” egy csodaautóval kecsegtet:

“Idén Karácsonykor odaadjuk ezt a csodás autót azoknak a szerencsés rajongóknak, akiknek szükségük van rá. Melyiket szeretnéd? Írd be a szín nevét. A többit már tudod, hogy mit kell tenned! Kiderül december 15-én 20 órakor.”

A fogalmazás arra enged következtetni, hogy még arra sem vették a fáradtságot a hír gyártói, hogy egy nyelvet ismerővel fordíttassák le az ajánlatot. Ennek ellenére annyira el akarták hinni a látogatók, hogy csodák pedig vannak, hogy pár óra alatt több ezer megosztással és adattal – bővült a kiötlők gyűjteménye.


Zaid Naffa hiába nemzetbiztonsági kockázat, az Orbán-kormány tiszteletbeli konzulnak jelölte

Zaid Naffa hiába nemzetbiztonsági kockázat, az Orbán-kormány a tiszteletbeli konzulnak jelölte

Ez az első Orbán-kormány idején történt, Zaid Naffa jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.Ezt a Magyar Nemzet tudta meg az LMP-s Demeter Mártától. Vagyis bár a kormány az elmúlt hetekben azzal hárította el a 2016-ban is a nemzetbiztonsági átvilágításon elbukó Zaid Naffa jordán tiszteletbeli konzulságát érő kritikákat, hogy jordán kérdésekben Jordánia az illetékes, azt nem jelezték, hogy ez a fideszes vezetés ötlete volt több mint másfél évtizede.

Az LMP-s politikus mindezt onnan tudta meg, hogy nemrég ismét a Naffa-üggyel kapcsolatos iratbetekintésen járt az illetékes kormányhivatalban. Ekkor derült ki: még az első Fidesz-kormány kezdeményezte Jordániánál 1999 nyarán Naffa tiszteletbeli konzullá jelölését.

Különös módon egyébként végül csak 2003-tól lett tiszteletbeli konzul Naffa saját önéletrajza szerint, vagyis immár a szocialista kormány alatt, amelyet ezek szerint szintén hidegen hagyott, hogy Naffa nem felel meg az állampolgársághoz szükséges követelményeknek. Hogy annak idején pontosan mivel indokolta a magyar külügy Naffa tiszteletbeli konzullá jelölési kérelmét, az a jordán válaszból nem derült ki, így az LMP politikusa azt fogja kérni a külügyminisztériumtól, hogy megtekinthesse az eredeti szóbeli jegyzéket.

Naffa intézte a körözött Pharaon ügyeit is

Úgy tűnik, Naffa múltja nem zavarja sem a kormányt, sem pedig az illetékes hatóságokat. „A fideszes politikusok, köztük Orbán Viktor mindent átható korrupciós hálózata is bizonyítja, hogy nincs kormányzás, csak bűnözői logikán szerveződő tevékenységet végeznek, lebontva az ország biztonsági rendszerét” – kommentálta a lapnak az ügyet Demeter Márta. Mint ismeretes, Zaid Naffa volt az, akinek jóvoltából találkozhatott a magyar miniszterelnök az idén januárban elhunyt Ghaith Pharaonnal 2014-ben. Ugyanis a jordán díszvacsorán egyenesen egymás mellé ültették Orbánt és a nemzetközi hatóságok által körözött szaúdit. Szintén Naffa volt, aki kérvényezte Pharaon vízumeljárását jegyzék útján, és később ugyancsak ő adott Pharaonnak a magyar állampolgárság igényléséhez szükséges jövedelemigazolást. Naffáról egyébként olyan fényképet is készített a Magyar Narancs újságírója, amin éppen a magyar kormányfő vejével, Tiborcz Istvánnal találkozik.

Sőt: azután is találni közös fotókat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, illetve Áder János köztársasági elnökkel, hogy 2016 márciusában másodszor is megbukott a nemzetbiztonsági átvilágításon. Vagyis a tiszteletbeli konzul a TEK jelzése ellenére is nyugodtan forgolódhat a legmagasabb szintű állami vezetők körében.

(forrás: Magyar Nemzet)44 ezret jótékonykodtak a parlamentben a közszolgák – hogy oda ne rohanjunk!

44 ezret jótékonykodtak a parlamentben a közszolgák - hogy oda ne rohanjunk!

Bangóné Borbély Ildikó, szocialista képviselő gondolt egy merészet és jótékonysági gyűjtést rendezett a Parlamentben. Nem persellyel járt körbe a kormánypártiak között, jóféle töltött káposztát kínált cserébe.


A tiltakozás jegyében

A fideszes honatyákat és honanyákat nem hatotta meg túlságosan az akció, úgy tűnik, csak akkor bőkezűek, ha mi fizetjük a cehhet. Bangóné ezzel a “káposztásdival” arra akarta felhívni a figyelmet, hogy embertelen a kormánypárt döntése, amivel megadóztatják, ellehetetlenítik az ételosztást.

44 ezret jótékonykodtak a parlamentben a közszolgák - hogy oda ne rohanjunk!
fotó: Bangóné facebook oldala

“A befolyt összeg alapján, hiába mondta Orbán, hogy adakozik- ez nem jött össze! 44 ezer forint gyűlt össze! Köszönöm a Jobbik frakciójának, az LMP- nek és az egyetlen fideszes képviselőnek aki személyesen nekem adta ide adományát, Kovács Sándornak!”

Nem volt szabott ára az ebédnek, mindenki jóérzése alapján fizethetett. Volna. A befolyt összeget a képviselőnő jótékony célra fordítja Debrecenben.

44 ezret jótékonykodtak a parlamentben a közszolgák - hogy oda ne rohanjunk!
Fotó: facebook

Bangóné a Facebook-oldalán közzétette, hogy mekkora összeg folyt be a nap végére. Eszerint képviselőink összesen

44 ezer forintot adtak össze jótékony célra.

Ideillik Orbán eheti pofátlansága: “Boldog Karácsonyt!”

“Kiosztottuk a képviselőknek az ajándékunkat! Természetesen, azonnal kivitették a teremből! Néhány beszólás:
Balog miniszter azt mondta, hogy sértjük a ház méltóságát!
Dunai Mónika szerint lehet, hogy mérget tettünk bele! 
Soltész KDNP-s képviselő beszólt, hogy konyhalányokat keresnek! Szerinte a azért volt rajtunk kesztyű, mert annyira ” sz@rt” főztünk! Szeretet ünnepe előtt, nagyon sok bunkó beszólást kaptunk!”