Sorting by

×

Lehet kicsit drágább és nagyobb? – Közel 1.000 közmillióval kerül többe a Hernádi-féle luxusszálló!

Előre nem látott pótmunkák miatt mintegy négy hónapot csúszik és 922 millió forinttal drágább lesz a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft. által megrendelt és a Garancsi István tulajdonában lévő Market Építő Zrt. által kivitelezett esztergomi, 149 szobásra tervezett Mária Valéria Hotel felépítés – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. 

Több oka is van a késedelemnek és a drágulásnak

Ezek röviden így foglalhatók össze:

  • Statikai megerősítések
  • Étterem kiterjesztése a terasz felé (ehhez módosítani kell az építési engedélyt)
  • Kertépítésben kért plusz munkák
  • Játéktér kivitelezése

Eredetileg idén január környékére kellett volna elkészülnie a luxusszállodának, az ár pedig 6,7 milliárd forint volt. Az új határidő május 19-e lett, míg a szerződéses érték 7,6 milliárd forintra ugrott fel

-írja az mfor.hu.

Az egyik legfőbb probléma abból adódik,

hogy az esztergomi Prímás-szigeten található Mária Valéria Hotelnek meglehetősen hányattatott sorsa van. Még 2008-ban kapott építési engedélyt egy helyi vállalkozó, Gimesi Sándor, aki 9 évig nem tudta befejezni az építkezést, főleg a hitelválság miatt. A félkész hotelt folyamatosan hirdette, végül 2018 végén adta el az ingatlant a Solva Property Kft.-nek.

A statikai megerősítések kivitelezése az önkormányzat tulajdonában lévő területen elengedethetetlenül szükséges az önkormányzati pinceszint feletti SOLVA tulajdonában lévő épületrész befejező szakipari munkáinak kivitelezéséhez. A munkák szükségessége egy a teljesítés során végzett ellenőrző statikai felmérés és szakvélemény alapján merült fel. A statikai megerősítések szükségesek számos további munkálat elvégzéséhez, amelyek technológiai sorrendben a statikai megerősítések után végezhetők

– olvasható a közbeszerzés szerződés indoklásában.

A szerződés módosítása december 23-én lett nyilvános,

ellenben Hernádi Ádám, Esztergom fideszes polgármestere és a milliárdos üzletember unokaöccse december 30-án közölte a hírt az eszergomiakkal a Facebook-oldalán, hogy hosszas tárgyalások után a magyar állam képviseletében eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. nettó 1,68 milliárd (bruttó 2,13 milliárd) forintos vételi ajánlatot nyújtott be a Prímás-szigeten található mélygarázsra.

Az ingatlan jelenlegi könyv szerinti értéke nettó 1,1 milliárd forint. Az újbóli üzembehelyezéshez szükséges a statikai megerősítések elvégzése, az életvédelmi rendszer és a komfortot növelő elemek felújítása. A teljes beruházás becsült költsége nettó 440 millió forint.

Mérlegelve az önkormányzat anyagi lehetőségeit a jövőbeni beruházásokat, fejlesztéseket illetően, az ingatlan értékesítése a magyar állam javára a legjobb megoldás jelen helyzetben, mert ennek köszönhetően az elvégzendő felújítások, beruházások meg tudnak valósulni

– indokolta meg a polgármester, hogy miért éri meg az adásvétel az önkormányzatnak.

Így tehát a Mária Valéria hotel alatti mélygarázst is közpénzből erősíthetik meg,

miközben az egész szálloda is igen jelentős összegű közpénzből épül. A privatbankar.hu írta meg, hogy a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) 2,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást adott 2019-ben a Kisfaludy-pályázatokon keresztül hazai költségvetési forrásból a Hernádi Zsolt MOL-vezér tulajdonában lévő Solva Property Kft.-nek az esztergomi hotel felépítésére. Közbeszerzésre is azért lehet szükség, mert a legalább 40 millió forint összegű közvetlen, vissza nem térítendő támogatásban részesülő vállalkozók kötelesek közbeszerzési eljárást lefolytatni.

A cégnek 2019-ben 0 forint árbevétele volt, ellenben ötmillió forint veszteséget termelt

A saját tőke viszont összesen 1,4 milliárd forintra ugrott, ami jelzi, hogy Hernádi Zsoltnak nagy tervei vannak az esztergomi szállodával. A Solva Property konkrétan a Solva Magántőkealap tulajdonában van, ami a Gran Private Equity Zrt. által kezelt magántőkealap. A Gran Private Equity pedig Hernádi Zsolt érdekeltsége 80 százalékban.

További részletekért kattintson ide!

hülye

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.