Sorting by

×

1.000 millió közforint a tanárok “komplex” ellenőrzésére! – Mi van?

Érdekes kormányhatározatra látott napvilágot, ám publicitást nem annyira: a kormány évente közel egymilliárd forinttal dobja meg az EMMI-t („beépülő jelleggel”), hogy az végre tudja hajtatni a tanárok „komplex ellenőrzését”. „A Kormány egyetért a tanfelügyeleti rendszer folyamatainak áttekintésével, tevékenységének megerősítésével” – adja tudtul a nyúlfarknyi kormányhatározat első pontja, és ennek megfelelően felhívja a pénzügyminisztert, hogy ennek érdekében a 2021-es évre 287 000 000, majd 2022-től évente 969 millió forintot biztosítson a költségvetés az EMMI-ről szóló fejezetében.

A fenti hírt nem verték nagydobra, nem szerepelt a kormányinfón, sem az operatív törzs rendszeres sajtótájékoztatóin

A kormányhatározat ugyanis több mint egy éve született meg: a COVID-válság tombolásának csúcsán, 2020. március 20-án. Ismerős ez a dátum?

Igen, a kormány akkor gondolkodott el azon, hogy hogyan lehetne „megerősíteni” a tanfelügyelet tevékenységét, amikor a tanárok a digitális munkarenddel hadakoztak

Továbbá alig néhány héttel azután, hogy megannyi szakmai szervezet kérte az új NAT halasztását és közös átgondolását. Hogy pontosan emlékezzen az olvasó:

március 13-án jelentette be Orbán Viktor, hogy bezárja a köznevelési intézményeket, és hogy átállunk digitális oktatásra.

  • Ez volt az a hét, amikor minden segítség nélkül a lovak közé dobta a kormány a gyeplőt és bejelentette: a tanárok digitálisan oktatnak. Amíg a pedagógusok a digitális munkarend feltételeit teremtették meg saját kútfőből és pénzből, addig a kormány meghozta ezt a rendeletet, amely a tanfelügyeleti rendszert hivatott „megerősíteni” – írta a nedolgozzingyen.hu.
  • Ez az a hét, amikor mi is azt kértük a kormánytól, á írta a portál- legyen belátással: ne most vezesse be az új NAT-ot, ne most alakítsák át a szakképzést! Március 16-án írtunk erről levelet az illetékes minisztereknek. Hiszen egy jól átgondolt intézkedéscsomag esetében is lehetetlen lenne megteremteni a feltételeket, ha nem lehetünk jelen a bevezetésüknél – nem beszélve a szinte mindenki által kritizált és előkészítetlennek tartott alaptantervről és az érintettek által teljes egészében elutasított szakképzési átalakításról.

E kérésekre a kormány nem válaszolt érdemben, hagyta, hogy a digitális tanrend támasztotta problémákkal a tanárok maguk küzdjenek meg. Ehelyett – most már tudjuk – más „feladatokon” dolgozott szorgalmasan: megfogalmazta a pedagógusok ellenőrzésével foglalkozó elvárást. Március 20-án. Miközben mi olyan dolgokkal foglalkoztunk, mint hogy megvédjünk azokat a kollégáinkat, akik megbízási szerződéssel a COVID-járvány kellős közepén kapták meg az útilaput.

Az EMMI egészen idén szeptemberig adós maradt a hihetetlen időpontban megfogalmazódott kormányzati igény kielégítésével

Szeptember 1-én derült ki a kormány által „komplex ellenőrzésnek” hívott újdonság – és az is csak a Közlönyből. Hiszen senki sem egyeztetett a szakmai szervezetekkel, szakszervezetekkel arról, hogy vajon mi szükség van egy, a „pedagógus, az intézményvezető és az intézmény ellenőrzésére” szolgáló új fajta ellenőrzésre.

Ahogy arról sem esett szó, hogy minderre egy közel egymilliárd forintos éves keretből kerül sor.

Máig nem tudni, mit takar az évi egymilliárd forintos ellenőrzési forma, mert a kormány nem tartja fontosnak, hogy az érdekelteket tájékoztassa az ellenőrzés szempontjairól.

Cinikus dolog évi egymilliárdot költeni „ellenőrzésre”, amikor olyan alapvető dolgokat nem képes megoldani az intézményeknél, mint a digitális tanrendre való felkészítés, vagy a veszélyhelyzeti protokollok bevezetése. A kormány téved, ha azt hiszi, korbáccsal majd megoldhatja a problémákat.

A cikk további részleteiért kattintson az oldalra!

Kapcsolódó

 

1.000 millió közforint a tanárok "komplex" ellenőrzésére! - Mi van?

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “1.000 millió közforint a tanárok “komplex” ellenőrzésére! – Mi van?

  • 2021.09.21 - 15:21
    Közvetlen hivatkozás

    Szerintem, és még néhány millió ember szerint ennyire idióta kormánya még nem volt ennek az országnak. A tanárokat nem megfigyelni kell rohadsok pénzért, hanem a bérüket tisztességesen felemelni, ameddig van kinek. Ugyanez vonatkozik az egészségügyi szakdolgozókra,ők is elszállingóznak, mert megbecsülés nuku. A fideszes úrinépnek tellik a magánegészségügyre, magánóvodára, magániskolára, de mit csináljon pl a kis nyugdíjas? Ezt a kormányt ki kéne lőni a Holdra, de nem retúr, csak oda

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.