Hat párt és több mint negyven civil szervezet csatlakozott a gyűlölet visszaszorítását célzó “1 Magyarország Nyilatkozathoz”!

Egy józanabb és békésebb közélet megteremtése céljából

gyűltek össze ma társadalmi szervezetek és pártok képviselői, akik az 1 Magyarország Nyilatkozatban a helyzet elemzése mellett megfogalmazták a teendőket is. A nyilatkozat aláírói többek között vállalták, hogy ezentúl nyilvánosan elhatárolódnak a megtapasztalt gyűlöletkeltő beszédtől, fellépnek a szervezett félelemkeltő akciók ellen, valamint minden megnyilvánulásunkkal a ország társadalmi csoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzák.

- Hirdetés -

A Roma Sajtóközpont, a Polgár Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, valamint a National Democratic Institute által hagyományteremtő szándékkal megszervezett 1 Magyarország Pikniken több mint negyven társadalmi szervezet képviseltette magát. A meghívottak közül hat párt, a DK (Rónai Sándor), Liberálisok (Bősz Anett, Sermer Ádám), az LMP (Schmuck Erzsébet), a Párbeszéd (Kocsis-Cake Olivió), az MSZP (Kunhalmi Ágnes) és a Momentum (Fekete-Győr András) vezető tisztségviselői vettek részt a műhelymunkában.
A Workshopot követően délutánra egy sokszínű piknikké alakult át az esemény, ahol a résztvevők képzőművészeti alkotással, táncházzal, beszélgetésekkel jelenítették meg az 1 Magyarország eszméjét.

1 Magyarország Nyilatkozat

Nyilatkozatunk alapját képezi az emberi közösséghez, valamint a magyarok és a Magyarországon élő emberek közösségéhez való tartozásunk. Vállaljuk, hogy minden kirekesztett csoport mellett aktívan kiállunk.

Hazánk több mint 1100 éves történelmét számtalan tragédia szegélyezi, de oly sok néppel ellentétben mi mégis itt vagyunk, neveljük gyermekeinket, építjük a jövőt. Magyarország népe ugyanis mindig képes volt túlélni, alkalmazkodni és megújulni. A vérzivataros századok során a magyarságot többször is megmentette az elsorvadástól, hogy tömegesen befogadott más népeket.

A békésen együtt élő népcsoportok pedig idővel közösségekké és nemzetté kovácsolódtak. Ma a magyarság ezért egy befogadáson alapuló kulturális és politikai közösség. A történelem megtanította nekünk, hogy minden magyar, valamint az itt élő emberek egymásra vannak utalva, 1 Magyarország létezik, amely mindannyiunké és amelyben közösen kell megoldást találnunk a problémáinkra.

Problémáink, súlyos gondjaink ma is vannak,

de tudjuk, hogy csak úgy oldhatjuk meg közös gondjainkat, ha mindenkit az ország és a nemzet egyenrangú tagjának tekintünk és ha ezt az egyenrangúságot minden honfitársunk számára garantáljuk, és senkit nem engedünk kiszorítani a nemzetből és a honfitársi közösségből. Ilyen súlyos gond a társadalmi szolidaritás hiánya, valamint ta nyomor, a dizájner drogok és a velük járó devianciák terjedése, amelyek próbára teszik a családokat és a lakóközösségeket egyes térségekben. Felelősen gondolkodó magyarokként azonban mi megkülönböztetjük az okot az okozattól.

Valljuk, hogy nem a nyomorban élők az ellenségeink,

hanem a nyomor. Valljuk, hogy nem megbélyegezni, hanem segíteni kell a droghasználókat. Valljuk, hogy a bűnözőnek neve van, nem pedig származása. Valljuk, hogy a kollektív büntetés hazug és veszélyes, és senki sem helyezheti magát a magyar állam törvényei és intézményei fölé.

Országunkban azonban ismét olyan hangok kezdtek megerősödni,

amelyek könnyű politikai hasznot remélnek a bűnbakkereséstől, a megbélyegzéstől és a félelemkeltéstől.

Legutóbb borzalmas tragédiasorozatba torkollott ezen erők szisztematikus hangulatkeltése, ezért még egyszer nem követjük el azt a történelmi hibát, hogy csöndben maradunk, mint a 2008-2009 évi rasszista indítékú sorozatgyilkosság idején.

Nemet mondunk a nép- és társadalmi csoportokat megbélyegző közbeszédre!

Nemet mondunk az embereket és közösségeket megfélemlítő masírozásra! Nemet mondunk az erőszakra történő bujtogatásra!

A gyűlöletkeltéssel szemben a békesség hangjait sorakoztatjuk fel, mert tudjuk, hogy a szavaknak hatalma van. Hazánk akkor jutott egyről a kettőre, amikor a józanság vezérelte és akkor rohant a vesztébe, amikor a gyűlölet erőre kapott. Csatlakozhatnak hozzánk ezért azok is, akik ma még talán megszokásból nem értenek velünk egyet, de nyitottak a párbeszédre, mert 1 Magyarország létezik, amely mindannyiunk hazája.

Egy józanabb, békésebb közélet megteremtése érdekében az alábbi lépéseket vállaljuk:

  • I. Csatlakozunk a Választási Emberi Jogi Minimumhoz.
  • II. Elvárjuk az államtól, hogy biztosítson feltétel nélküli jog- és törvény előtti egyenlőséget.
  • III. A megfelelő fórumokon jelentjük a szélsőséges megnyilvánulásokat.
  • IV. Nyilatkozatban határolódunk el a megtapasztalt gyűlöletkeltő beszédtől.
  • V. Személyes és szervezeti lehetőségeinkhez mérten fellépünk az egyes lakóközösségeket megfélemlíteni szándékozó szervezett félelemkeltő akciók ellen.
  • VI. Kiállunk az 1 Magyarország eszméje mellett, minden megnyilvánulásunkkal a ország népcsoportjainak békés együttélését, az esetleges problémák feltárását és józan megoldását szorgalmazzuk.

E nyilatkozat aláírásával vállaljuk, hogy az abban foglaltakat a hétköznapokon, a nyilvános megszólalásokban, valamint a politikai cselekedeteink során betartjuk.

Forrás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét