Kerítésen innenKiemelt hírek

10 évre titkosították a katonai suliban történt erőszakról elhangzottakat! – Felvetődik a kérdés: kiért, vagy miért?

kerdojel-pfizer

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagjai hétfői zárt ülésükön elítélték a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumban történt erőszakos cselekményt, de az elhangzottakat 10 évig nem ismerheti meg a köz.

Miért…..?

A hvg.hu információja szerint májusban szexuális bántalmazás történt a debreceni honvéd-középiskola kollégiumában. Egy 9. évfolyamos fiatalt 10. évfolyamos társai lekötöztek és védekezésre képtelen állapotban megerőszakoltak, vagy

“legalábbis ilyen jellegű tevékenységet folytattak”

Korábban a portál arról írt, hogy a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola tizenéves diákjai egymás lekötözésével, lefogásával szórakoztak, ami egy este szexuális fajtalankodásba torkollott. A májusban történt bántalmazásról nem értesítették a hatóságokat, a botrány nemrég, a portál cikkének nyilvánosságra kerülése után robbant ki, ezután kezdeményezett rendőrségi nyomozást a Honvédelmi Minisztérium.

Hogy rossz “poén”, vagy „fegyelmezés” lehetett-e a kiindulási pont, azt nem tudni. A portál azt írta korábban, hogy aznap éjjel az

egyik lekötözött gyereket análisan zaklatta egy másik, gumikesztyűs kézzel, vagy egy tárggyal, s egy másik diák állította le a magatehetetlen diáktársa bántalmazását.

10 évre titkosítottak…

Hétfőn tárgyalt a május 6-án éjszaka történt bántalmazás részleteiről a Parlament honvédelmi bizottsága. A parlamenti bizottság zárt ülését Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke az érintett fiatalkorúak személyiségi jogaira, valamint a folyamatban lévő nyomozásra tekintettel kezdeményezte. Ezt a bizottság egyhangúlag támogatta.

Kósa Lajos az ülés után leszögezte:

a honvéd katonai szakközépiskolába járó diákok nem katonák, nincsenek hadrendben, a Honvédelmi Minisztérium (HM) csak fenntartója az iskolának.

A bizottság tagjai közül mindenki elítélte az erőszakot

Semmi ilyet nem szabad eltűrni, a legpéldásabban fel kell lépni ellene

Az iskola igazgatója arról tájékoztatott: átszervezéseket kezdeményezett az intézményben és fokozott figyelmet fordít arra, hogy a hasonló eseményeket megelőzzék – közölte Kósa Lajos, hozzátéve: az iskola által meghozott intézkedéseket támogatják.

Az elkövető diákokat elbocsátották, a HM feljelentést tett a rendőrségen

A bizottság a nyomozás lezárultával dönt arról, hogy szükség van-e további intézkedésekre.

Varga-Damm Andrea a bizottság ülése után elmondta: tíz évre titkosították az elhangzottakat, ugyanakkor azt megerősítette, hogy igaz, ami a hvg.hu cikkében megjelent. Az eset után fontos, hogy ezeket a kérdéseket alaposan, felelősségteljesen kezeljék. A jövő nemzedékek védelme elsődleges feladat – jelentette ki.

Előfordulhat a későbbiekben is…?

….nincs garancia arra, hogy ilyen eset nem fordulhat elő még egyszer, hiszen bűncselekmények is történnek. Ugyanakkor kijelentette: a fiatalokkal máshogy kell bánni, hogy a hasonló eseteket elkerüljék.

A szocialista Harangozó Tamás azt mondta:

hogy az érintettek döntő többségét eltávolították az intézményből, s a nevelők körében is volt felelősségre vonás.

Vadai Ágnes (DK) úgy fogalmazott: “alapos kikérdezés volt”, az iskola igazgatója is részletesen beszámolt a történekről. A konkrét ügyről azt mondta, nem egyszerű egyedi esetről van szó. Megjegyezte továbbá, hogy álláspontja szerint “nem túl gyorsan” folytatták le a fegyelmi eljárást.

A jövő katonái…..

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az intézményben tanulók a jövő katonái és bízik benne, hogy a honvédelmi tárca nem tűri sorai között azokat, akik bármiféle erőszakot követnek el.

About Author

Szólj hozzá!