Kerítésen innenKiemelt hírek

10 évre titkosították! Hogy éppen most mit? A Velencei-tó vízpótlása érdekében készült dokumentumot!

10 évre titkosították! Hogy éppen most mit? A Velencei-tó vízpótlása érdekében készült dokumentumot!

Tegye fel a kezét az, aki érti, hogy mi lehet “titkos” abban, hogy miként lehetne a Velencei-tavat életbentartani? És, ha 10 évig senki sem tudhatja meg a módot, miként változhat a tó kritikus állapota a közeljövőben? Egyáltalán ki dönt arról, hogy mi számít rejtélynek és mi nem?

Azzal, hogy nagy tavaink partján gombamód nőnek ki a csili-vili szállodák, apartmanházak, a vízben pedig egyre több vitorláskikötő terjeszkedik, a laikus Velencei-tó-használónak is az jut eszébe, hogy ennek nem lesz jó vége. A természetet használatra kaptuk és nem NER-tulajdonba! A tó leadta az SOS-jelzést, de úgy tűnik, nem talált döntéshozó-fülre. A Gárdonyi Közlöny számolt be arról, hogy

10 évre titkosították a tó vízpótlása érdekében készült dokumentumot

„Közel egy éve formáljuk azt az átfogó javaslatot, melyet az a tény indított útjára még tavaly, hogy 2020-ban a naptári napok 92%-ában alacsonyabb volt a tó vízállása, mint a minimális. A javaslat azonnali segítséget nyújtó és hosszútávú megnyugtató megoldási javaslatokat is megfogalmaz.”

“Ezek a mondatok Tessely Zoltán Gárdony országgyűlési képviselőjének közösségi oldalán jelentek meg alig két hónapja, június 27-én.

Azóta már tudjuk, a Velencei-tó vízpótlásának rendezése és a szükséges fejlesztések megvalósításáról szóló előterjesztését és a benne szereplő 40 milliárd forintos költséget nem támogatta a kormány.

Indoklásként a pénzhiányt jelölték meg, ami azért sem lehet elégséges magyarázat, mert még aznap 42 milliárdot biztosítottak a fóti filmstúdió építésére és azóta is naponta olvasni olyan projektekről, ami az állam milliárdos összegekben támogat.”

“Joggal felmerülhet a kérdés mindenkiben, ha nem a pénzhiány akkor milyen egyéb oka lehetett az elutasításnak?

Tóth István a legutóbbi gárdonyi képviselő-testületi ülésen elejtett mondatai is árnyalják a központi állásfoglalást. Városunk polgármestere szerint, a beadott 1200 oldalas anyag nem volt megfelelően előkészített ahhoz, hogy a feltöltéshez szükséges infrastrukturális beruházásra az állam 40 milliárdot biztosítson. A polgármester állításaira nem érkezett reakció az érintettektől, de ez az állítás bizonyosan nem vet túl jó fényt Tessely Zoltánra és témában végzett egy éves munkájára. A tisztánlátás érdekében Szél Bernadett a napokban adatkérést nyújtott be, a Miniszterelnöki Kormányiroda részére az előterjesztés megismerése érdekében, de jelezték az anyag döntés-előkészítő adatnak minősül, ezért 10 évig, azaz 2031-ig titkos, így annak megismerése nem lehetséges.

A Kormányiroda teljes válasza:

“Fentiekkel összefüggésben tájékoztatjuk, hogy az adatigénylésében megjelölt előterjesztést nem a Miniszterelnöki Kormányiroda készítette. Jelezzük továbbá, hogy a tárgyi előterjesztést a Kormány tárgyalta, azonban a kormányzati döntés még nem született, így tekintettel az Info. tv. 27. § (5) bekezdésére, miszerint a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, az Ön által kért dokumentumot nem áll módunkban megküldeni.”

Ugyanakkor a Kormányiroda válaszában azt nem említi, hogy minden lehetőségük meg lenne (ahogy Tessely Zoltánnak is) a dokumentum ismertetésére

A hivatkozott. Info. tv. 27. § (5) utolsó sora így szól:

Ezen adatok megismerését – az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti(!).

Az egyértelmű kommunikáció és a dokumentum megismerése helyett (még akkor is ha az semmiképp sem megnyugtató), maradt tehát a sejtetés és a gárdonyi polgármester által is gyakran alkalmazott nyilvánosság és transzparencia teljes hiánya.

Ez pedig a legkevésbé megfelelő reakció a Velencei-tó körül élő emberek és a terület természeti értékei miatt aggódók számára.

A dokumentum titkosításával pedig csak a tavat és annak állapotát, jövőjét belengő bizonytalanságot tudják fenntartani, ez pedig kizárólag további károkat okoz majd minden érintettnek.”

Szél Bernadett közösségi oldalán hozzáfűzte a fentiekhez:

“…Azt is tudjuk egyébként, hogy miért nem döntöttek a vízpótlásról: mivel NINCS RÁ PÉNZ. Igen, az a kormány mondja azt, hogy „a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani”, amelyik épp most költ 42 milliárdot a fóti filmstúdió építésére.

Ez a pénz pont elég lenne a Velencei-tó feltöltésére, de a kormány szerint a környezet várhat: első a gazdaság újraindítása.

Orbán is megmondta: a környezeti szempontokat a gazdasági mögé sorolják, és majd ha újraindult a gazdaság, beszélhetünk „minden másról”.

Ennyit ért a miniszterelnök a klímaváltozásból, a környezet pusztulásából, ennyit ért abból, hogy nem a természet a gazdaság része, hanem fordítva.

És ha tönkretesszük a bolygót, akkor nem lesz gazdaság se.

Aki ezt az egyszerű összefüggést nem érti, alkalmatlan vezetőnek a 21. században!”

Ha megírná véleményét, vagy megvitatna ezt-azt másokkal, esetleg kérdése lenne a cikkel kapcsolatban, Facebook oldalunkon megteheti!

Forrás és fotó: Gárdonyi Közlöny

 

velencei-tó

Szólj hozzá!