Az amerikai Freedom House szerint a világ internetező felhasználóinak 89 százalékát figyelik meg valamilyen módon a kormányok. Ez nagyjából 3 milliárd embert jelent – írta a HVG.

Adatokkal fizetünk az ingyen-cuccért

Bár a közösségi oldalak használatáért nem kell fizetnünk, közismert tény, hogy ezek mégsem ingyenes szolgáltatások. Ha pénzben nem is, az adatainkkal mindenképpen fizetünk nekik, a Freedom House legfrissebb jelentése (PDF) szerint azonban az csak a kisebbik baj, hogy az érdeklődési körünkre szabott reklámokkal bombáznak minket.

A politikai és emberi szabadságjogok helyzetével foglalkozó független civil szervezet

szerint a közösségi oldalakon keresztül nemcsak a választást igyekeznek bizonyos szervezetek befolyásolni, de a jelentésük szerint az általuk vizsgált 65 országból 40 már hozott létre olyan eszközt, amellyel monitorozzák, mi történik a közösségi médiában – összegzi az eredményt a Mashable.

A Freedom House rangsorában Kína áll az első helyen,

mint a legkevésbé szabad ország a világon, de Oroszország és Egyiptom is “nem szabad” besorolást kapott. A tanulmány szerint a világon az internetezők 89 százalékát, vagyis nagyjából 3 milliárd embert figyelnek meg.

További életünkbe vágó részletet ide kattintva olvashat.

2 HOZZÁSZÓLÁS

 1. József Attila Ars poeticája jött elő:
  “Szabad ésszel nem adom ocsmány
  módon a szolga ostobát.

  Sziszegve se szolgálok aljas,
  nyomorító hatalmakat.

  Én nem fogom be pörös számat.
  A tudásnak teszek panaszt.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét