Eddigi 15 perc kellett, ma akár 10 másodperces futó találkozás elég, hogy elkaphatjuk a Covid Deltát - Városi Kurír

Sorting by

×

Eddigi 15 perc kellett, ma akár 10 másodperces futó találkozás elég, hogy elkaphatjuk a Covid Deltát

Mintha a Covid delta variánsa visszahökölne a kormánykerítés nevének említésére, olyan határozottsággal hagyta abba a regnáló a 16 milliárdból elkezdett agitációt az oltás felvételére. Egyik percben még minden csapból a remek víruskezelés folyt, aztán lejárt a fizetett hirdetések határideje és a helyébe az ellenzék- és unióalázás lépett hasonló intenzitással.

Hirdetés

Eközben….

Az eddigi talán legriasztóbb felfedezést tették a delta (indiai) variánsról Ausztráliában, ahol a helyi hatóságok minden egyes koronavírusos esetet alaposan kivizsgálnak, hogy elejét vegyék az újabb járványhullámnak. Az egyik kontaktkutatás során azt a meglepő felfedezést tették, hogy

már egy 5-10 másodperces futó találkozás is elegendő ahhoz, hogy a delta variáns egyik emberről a másikra terjedjen. Emlékezzünk: a korábbi vírusmutációk esetében a szakemberek azt tartották, hogy 15 perc közeli kontaktus szükséges a megfertőződéshez

– írta a Blikk.

Az esetre konkrét bizonyíték is van

Térfigyelő kamerák felvételei mutatták, hogy Sydney Bondi Junction Westfield nevű bevásárlóközpontjának egyik üzletében alig pár másodpercet volt egymás közelében két helyi férfi, akik közül az egyik, az úgynevezett “Nulladik páciens” a delta variánssal volt megfertőződve. Mire a kontaktkutatók megtalálták az ötvenes éveiben járó másik férfit, már ő is elkapta a vírust.

Mindketten az üzlet ugyanazon részlegén tartózkodtak egy rövid ideig.

Az ausztrál hatóságok más hasonló esetet is dokumentáltak. Ugyanaz a “Nulladik páciens” egy kávézóban is megfertőzött egy hetvenes asszonyt, pedig a férfi bent fogyasztott, az asszony pedig a teraszon ücsörgött. Valószínűleg keresztezték egymás útját, mikor rendeltek a pultnál.

A járvány kitörésekor arról beszéltem, hogy 15 percnyi közeli kapcsolat is aggályos a vírus terjedése szempontjából. Most úgy látszik, már 5-10 másodperc is veszélyes lehet. Sokkal nagyobb a kockázat most, mint egy évvel ezelőtt, hiszen a delta variáns esetében a futó találkozások is terjesztik a vírust

– mondta Queensland tisztifőorvosa, Dr. Jeanette Young. Sydney városát a hatóságok két hétre lezárták.

Brit adatok szerint a delta variáns 60 százalékkal fertőzőbb az egy fedél alatt élők körében, mint a Magyarországon halálozási rekordokat döntő brit variáns

Maga a brit variáns 43-90 százalékkal volt fertőzőképesebb, mint a Vuhanban megjelent „eredeti” koronavírus. Mindez azt mutatja, hogy a vírus gyorsan változik, és egy veszélyesebb mutációk terjednek el. Nagy-Britanniában az új fertőzések 99 százaléka már a delta variánsnak köszönhető.

A delta variáns átlagos lappangási ideje ugyanúgy négy nap, mint az elődeié. Némileg ellenállóbb viszont az oltásokkal szemben, különösen azoknál, akik még csak az egyik dózist kapták meg.

A szakemberek szerint most újabb versenyfutás indul az oltási programok és a vírus között

Mivel a delta variáns jobban fertőz, a szükséges átoltottsági aránynak is nagyobbnak kell lennie ahhoz, hogy kialakulhasson a nyájimmunitás.

Az Egészségügyi Világszervezet még a teljesen beoltott emberek figyelmét is arra hívja fel, hogy továbbra is viseljenek maszkot, tartsanak távolságot, és ugyanúgy figyeljenek a szellőztetésre, a kézfertőtlenítésre, és a többi elővigyázatossági intézkedést is tartsák be.

Az egyik legátoltottabb országban, Izraelben 10 nappal a kötelező maszkviselés eltörlése után újra elő is írták ezt a rendelkezést a delta variáns terjedése miatt. Az országban egy hét alatt négyszeresére nőtt az esetek száma, és két iskolában is gócpont alakult ki.

Ehhez képest…

Gulyás Gergely -a vírusfertőzéshez is értő miniszter- legutóbbi kormányinfóján közölte, hogy

  • 5,5 millió beoltott után megszüntetik a maszkhasználatot, főszabály szerint belső terekben sem lesz szükséges maszkot viselni. Amint elérjük ezt a számot, nem kell védettségi igazolvány majd szállodákba, éttermek, fürdőkbe, strandokra.
  • A védettségi igazolványok használatát a tömegrendezvényeken fenntartják.
  • Az 5.5 millió beoltottat 3-5 napon belül érhetjük el – (erről már lekéstünk!)
  • Az uniós digitális zöldkártyával kapcsolatban tájékoztató kampányt indítanak majd, ez július 1-től lesz elérhető. Lehet papír alapú vagy digitális, a szomszédos országokba már ezek nélkül is lehet utazni.
    Jelen állás szerint lesz augusztus 20-i tűzijáték.

Mindenki vigyázzon magára!

Kapcsolódó

 

covid

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.