Hitted volna? 10 meglepő dolog amit eddig nem tudtál Ferenc pápáról

2013-ban XVI. Benedek utódja lett Fernc néven az új pápa.  Ez a legelterjedtebb információ Ferenc pápáról, aki így meglehetősen unalmas embernek tűnhet. De tudta, hogy valóban rengeteg érdekesség és furcsaság övezi életét? Lássuk a 10 legérdekesebb titkot ami az idei őszön az 52. Nemzetközi Eucharisztikus  Kongresszusra hazánkba látogató egyházfőt övezi. 

Tangózó pápa

1. Noha Ferenc pápaként ismert, Őszentsége Jorge Mario Bergoglio született.

2. A római püspök több nyelven beszél, folyékonyan olaszul, németül és spanyolul. Ez utóbbi azonban nem meglepő, mivel Argentínában született. Ezen kívül a pápa rendelkezik alapszintű angol, francia és portugál tudással is.

3. A tüdejének egy része hiányzik. Miért? Gyerekként fertőzést kapott, és a tüdejének egy részét el kellett távolítani.

4. A pápa táncolhat! Ha valaki a nyugdíjkorhatár felett is „dolgozik”, az a pápa. Ennek ellenére még mindig fiatal a szíve, mert szereti a tangót! “Szeretem a tangót, és fiatalon nagyon sokat táncoltam” – mondta Ambrogettinek és Sergio Rubinnak, az El Jesuita című 2010-es életrajzának a szerzőinek.

5. A pápának volt egy barátnője is! “Olyan társaságom volt, akivel rendszeresen jártam táncolni, de aztán felfedeztem vallási elhívásomat” – vallotta be életrajza készítőinek a pápa.

Ferenc pápa

Jézus Krisztus helytartója

6. Az alacsony jövedelem miatt a hallgatóknak néha nehéz  összeszedni a megélhetési költségeket. Jorge megemlítette, hogy ő is ezt tapasztalta. Tehát kidobóként dolgozott egy Buenos Aires-i bárban, hogy finanszírozza tanulmányait.

7. Az érsek nagy focirajongó a San Lorenzonak szurkol.

8. Jézus Krisztus  helytartójaként a pápának sok feladata van, de ő is tarthat azért néha szünetet  egy film megtekintésére. Ferenc pápa  kedvenc filmje a  Babette ünnepe, egy 1987-es dán dráma.

9. Ferenc hosszú ideje az első  Európán kívülről jött pápa. Egyetlen nem európai elődje 731-ben vette át az irányítást.

10. A római katolikus egyház élén Őszentsége komoly nyugdíjra számíthat, ha….  A 2013-ban  lemondott XVI. Benedek pápa  is elég szép250 euró nyugdíjat kap. A Vatikán utoljára 600 évvel ezelőtt adott nyugdíjat.

Forrás

Ferenc pápa (archívumunk)

Ferenc pápa

 

One thought on “Hitted volna? 10 meglepő dolog amit eddig nem tudtál Ferenc pápáról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük