10 milliós bünti egy facebook-posztért? Nem minden fizetési meghagyás, ami annak látszik…..

Kinek ne rándulna görcsbe a gyomra, ha “hivataloséktól” olyan fizetési meghagyás névre keresztelt levelet kap, miszerint 10 milliót követel valaki rajta? Mielőtt kétségbe esne, van megoldás! Ezt példázza egy közösségi oldalon kitett poszt miatt küldött közjegyzői levélre adott frappáns válasz.

Megfélemlítés felsőfokon

Tízmillió forintot követel fizetési meghagyással a több tízmilliárdos forgalmú energiakereskedő cég, a CYEB szentendrei Facebook-csoportok civil tagjától, az illető kommentjei és posztjai miatt. A CYEB két irodaházat tervez a város Duna-parti részén építeni, ez borzolja a kedélyeket – írja az atlatszo.hu.

„Kötelezett a Facebook internetes portálon a Jogosult jó hírnevét sértő bejegyzéseket tett közzé, majd a Jogosult írásbeli felszólítása ellenére is további jogsértő bejegyzéseket tett közzé, amelyek alkalmasak voltak a Jogosult jó hírnevének a megsértésére, ezért a Jogosultnak sérelem díj iránti igénye keletkezett a kötelezettel szemben.”

Ez áll a „kérelem indokai” rovatban abban a fizetési meghagyásban, amelyet a CYEB Energiakereskedő Kft. kezdeményezett egy székesfehérvári közjegyzőnél augusztus végén a szentendrei Barta Klára ellen. Barta (úgyis mint „kötelezett”) csütörtökön vette kézhez a meghagyást, s nyomban ki is posztolta a lényeget a Szentendre Blogol csoportban.

“Mert megígértem, és mert megérkezett, egy kis nyelvemlék bónusszal ?:

„Látjátuk feleim szümtükhel, mik vogymuk: isȧ, por ës homou vogymuk. Mënyi milosztben terömtevé elevé miü isëmüköt ‘Mártont’, ës aduttȧ valá neki ‘a cégut’ hȧzoá. Ës mënd pȧrȧdicsumben valou gyimilcsëktűl mondá neki élnië. Hëon tilutoá űt igy fá gyimilcsétűl. Gye mondoá neki, mérët nüm ënëik : isȧ, ki napon ëmdöl az gyimilcstűl….”

A nyilvános közlésekkel szembeni fizetési meghagyásos eljárás mindenesetre több mint szokatlan. Ilyen esetben, még többmilliós elérésű televíziós hírműsorok esetében is a bevett gyakorlat bíróságtól kérni elégtételt, amibe belefér a bocsánatkérés követelése, a sérelemdíj és a kártérítés is.

Csakhogy a bíróságon az bizonyít, aki követel.

Jelen esetben a CYEB-nek kéne pontosan megmondania egy perben, hogy melyik poszt vagy komment tartalmaz sértő és valótlan tényállítást. A fizetési meghagyásban a CYEB egyáltalán nem jelölte meg, melyik állításokat is sérelmezi, így csak találgatni lehet.

Szóval, kedves olvasó! Ha ilyen helyzetbe kerül, nem kell izgulni, 2 héten belül a közjegyzőnél kell reklamálni és ebben az esetben a “mélységesen felizgult” feljelentője eldöntheti, hogy bírósághoz fordul-e, vagy feladja a könnyen jött pénz reményét.

A lényeg: ez senkit ne tartson vissza attól, hogy véleményét kifejtse!

(forrás: orszagszerte.atlatszo.hu)

Mátrai Anna

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük