108 évesen meghalt a több száz gyereken segítő francia zsidómentő

108 éves korában meghalt Georges Loinger francia ellenálló, aki a második világháború alatt több száz zsidó gyereket mentett meg – írja a BBC.

A foci segített a mentésben

Loinger Strasbourgban született egy zsidó családba, majd a francia hadseregben szolgált. 1940-ben, Franciaország lerohanásával viszont német hadifogságba esett.

Szőke haja és kék szeme miatt titokban maradt, hogy zsidó származású, és végül sikerült megszöknie a fogságból. Visszatért Franciaországba még a háború idején, ahol csatlakozott egy deportált szülők gyerekeit mentő csoporthoz.

Loinger és társai a svájci határhoz utaztatták a gyerekeket, ahol többek között a foci segítségével mentették ki őket a megszállt Franciaországból.

„Találtam egy focipályát a határon. Két és fél méteres kerítések határolták, de nem volt ott senki. Azt kértem a gyerekektől, hogy focizzanak, aztán az egyiküket megkértem, hogy emelje fel a kerítést, és átrúgtam alatta a labdát” – mesélte még korábban. A gyerekeknek ezután a határ svájci oldalára kellett menni, „megkeresni” a focilabdát. Így, ezzel a trükkel hagyták el az országot.

350 gyereket mentett meg

Más alkalommal gyászolóknak öltöztették a gyerekeket, akiket egy, a francia-svájci határon lévő temetőbe vittek. Innen a sírásók létráján keresztül menekültek át semleges területre.

Egyes adatok szerint Loinger 350 gyereket mentett meg. 2005-ben a francia Becsületrendet is megkapta.

(Forrás: HVG)

Kapcsolódó

Titkok a zsidómentő Wallenberg halála körül

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest