Connect with us

Kultúra

1211 kilogramm kokain érkezett, avagy Breaking Bad Erdélyben

Megosztás

A történet főszereplője K, egy 1211 kilogrammos kokainszállítmány, amelynek útját és hatását Dél-Amerikától egészen Erdélyig követhetjük.

kokain
Megosztás

Egy témájában, nyelvezetében és formájában is határokat feszegető előadást, a K utazásait mutatja be a Vígszínház. A drámai költemény rendezője Gardenö Klaudia.

Komán Attila első drámájának ősbemutatóját november 5-én tartják a Házi Színpadon.

A történet főszereplője K, egy 1211 kilogrammos kokainszállítmány, amelynek útját és hatását Dél-Amerikától egészen Erdélyig követhetjük.

A MU Színházzal koprodukcióban készült előadásban Kövesi Zsombor, Ötvös András, Szilágyi Csenge, Dino Benjamin, Ertl Zsombor, Antóci Dorottya, Csapó Attila és Koós Boglárka lép színpadra.

Mint a darab ismertetőjében áll, a K utazásai 1211 kiló kokain „elfogyástörténete”, amelyet a Kövesi Zsombor által alakított K, vagyis a Kokó mesél el: egy utazás a csúcstól a megsemmisülésig, az Azori-szigetektől Budapesten át egy erdélyi házibuliig, ahol más szerek által felütve végül elfogy. Mindeközben betekintést nyerünk a kokainfelhasználók életébe és abba, hogy a szer milyen kríziseket okozhat – olvasható a darab ismertetőjében.

„Az Azori-szigeteken egy család meggazdagodását és tragédiáját követhetjük végig, majd egy budapesti pár kapcsolatába pillanthatunk be, ahol Kokó a zavaró harmadik fél szerepét tölti be. Az utolsó állomás pedig egy erdélyi házibuli, ahol Kokó és az este története a fiatal bulizók tragédiájával végződik.”

Az előadásban Dzsúdló új dala is hallható.

A K utazásai Komán Attila, a legifjabb írógeneráció tagjának első drámája

„A darab írásának nagyon korai szakaszában kiderült számomra, hogy mind az éppen keletkező történet, mind az érintett jelenségek, helyzetek és maguk a mondatok is nagyon szerteágazóak. Nem akartam megerőszakolni az anyagot, ezért teret adtam neki és hagytam, hogy azzal a szabadsággal nője ki magát, amire szüksége volt” – idézi a közlemény a szerzőt, aki szerint így végül egy időkezelésében, történetmesélési formáiban, ritmusában, zeneiségében, nyelvezetében is sokrétű anyag született.

kokain
Fotó: Gordon Eszter / vigszinhaz.hu

„Ugyanez a szabadság sugallta azt is, hogy egy társadalmi sztereotípiák, ítéletek által övezett, jócskán megosztó témáról egy antropomorfizált tárgy, konkrétan egy kokainszállítmány szemszögéből írjak” – fogalmaz, kiemelve: ennek a választásnak az is az előnye lehet, hogy kizökkenti a közönséget a megszokott értelmezési tartományából és nem engedi, hogy a megszokott reflexválaszok merüljenek fel.

Az író szerint már az előadás első percében kiderül, hogy itt szinte semmi nem úgy és nem olyan lesz, mint ahogyan és amilyen általában szokott lenni.

A darabot a frissen végzett színház- és bábrendező Gardenö Klaudia állítja színpadra

Mint a közleményben kiemeli, a drog illegális szer, tiltott erkölcsileg és törvényileg is, mégis sokak életében fontos szerepet játszik, ezért reagálni kell rá, főleg azért, mert a legvédtelenebb korosztályokat is érinti.

kokain
Fotó: Gordon Eszter / vigszinhaz.hu

Szövegszínházi előadásról van szó – mutat rá a rendező, hozzátéve, hogy egy narratív, stand-up szerű formát keresett a megvalósításban.

„A történetet Kokó csípős, szarkasztikus humorán keresztül szerettem volna elmesélni, mert ő egy showman” – fogalmaz, kiemelve: bár nem rétegelőadást készítettek, olyan világot és ritmust képzeltek el, amellyel a 16-25 év közötti korosztály is azonosulni tud.

Mint megjegyzi, a színpadi térben meg kellett találniuk azt az absztrakciót, ami a három különböző helyszínt magába tudja foglalni, és a jelmezekben is elvont formákra, képzőművészeti fogalmazásra törekedtek.

Az előadást 16 éven felüli nézőknek ajánlják

További információ, jegyek: https://www.vigszinhaz.hu/K_utazasai

Tíz eszkimó a Katona József Színházban

Szerző