1701 görög ortodox hívőnek építünk templomot - I. Bartolomaiosz és Semjén Zsolt "alapkőletettek" - Városi Kurír

Sorting by

×

1701 görög ortodox hívőnek építünk templomot – I. Bartolomaiosz és Semjén Zsolt “alapkőletettek”

Amikor azt számolgatjuk, hogy mennyibe került Magyarországnak a felbecsülhetetlen megtiszteltetés, hogy megrendezhettük  a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust például az olyan kísérő kiadásokat is érdemes hozzáadni, mint a Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János nevét viselő új budapesti ortodox templomépítést.

Hirdetés

Juszt László szerint….

Értem én, hogy annyi a pénzünk, hogy Dunát lehet vele rekeszteni.

 • Az egészségügyieknek,
 • a rendőröknek, a tűzoltóknak és a tanároknak már olyan magas a fizetésük, hogy szégyellik felvenni, s ezért a felét visszautalják a kormánynak.
 • Hogy a nyugdíjak már olyan magasak, hogy szerencsétlen nyugdíjasok kénytelenek minden nap rántott libamájat zabálni.
 • Hogy egyesek csak azért laknak az utcán, mert nem bírják a bezártságot.

De azért csak-csak megkérdezem, biztos, hogy most pont egy újabb ortodox templomra van szükségünk Budapesten?

A 2011-es népszámlálási adatok szerint a különböző ortodox egyházak híveinek száma kis hazánkban 13 710 fő. A rendelkezésükre áll 5 ortodox templom.
A Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Or­th­odox Exarchátusa Magyarországon bejegyzett ortodox egyház, amelynek a 2011-es népszámlálás adatai szerint 1701 tagja van. 2017-ben egy Múzeum utcai palotát kaptak az államtól. I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt most egy új budapesti ortodox templom alapkövét helyezték el. A pátriárka megköszönte a kormánynak az épületet, valamint az építkezéshez több milliárdos forrást.

Biztosan nem egyedül engem önt el hatalmas örömmel a döntés.”

1701 magyar vallotta magát görög ortodox vallásúnak a 2011-es népszámláláskor

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes elhelyezte egy új budapesti ortodox templom alapkövét szombaton, amely három szent főpap – Nagy Szent Vazul, Teológus Szent Gergely és Aranyszájú Szent János – nevét viseli majd,

írja az MTI. A templom az egyetemes patriarchátus magyarországi exarchátus Múzeum utcai épületének udvarában épül fel az V. kerületben. Semjén köszöntőjében úgy fogalmazott Magyarország, amely a honfoglalás után Bizánctól kapta első püspökét,

„soha nem felejti el, hogy mivel tartozik az egyetemes patriarchai trónnak. (…) Magyarország mindig is híd volt Kelet és Nyugat, a keleti és a nyugati kereszténység között.

I. Bartolomaiosz pátriárka a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra érkezett Budapestre

I. Bartolomaiosz megköszönte a kormánynak az épületet, valamint az építkezéshez biztosított forrást.

Hangsúlyozta, hogy

az épülő Dialógus Központ a párbeszéd, a kultúra, a hit és eszmecsere helye lesz, amely nyitva áll majd minden jószándékú és jóakaratú ember előtt.

A kormány és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus 2016 decemberében írt alá együttműködési megállapodást közfeladat ellátásáról, és arról, hogy a patriarchátus létrehoz egy pasztorális, kulturális központot Budapesten. A Múzeum utcai épület kulcsait Semjén Zsolt 2017. augusztus 20-án adta át I. Bartolomaiosz pátriárkának. A készülő központban a tervek szerint szerzetesi életteret, konferenciatermeket, egyházi múzeumot, zarándokszállást, könyvtárat, oktatási és kiállítási teret alakítanak ki. (forrás)

Kapcsolódó

 

templom
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

3 hozzászólás

 • 2021.09.12 - 17:06
  Közvetlen hivatkozás

  Elmebeteg vezérünknek más problémája nincs, templomok stadionok és saját kúriája és haverok családok birtokai épitése, ezt az idióta patkányt el kell zavarni végleg a büdös fenébe (vissza a putriba) ////

  Válasz
 • 2021.09.13 - 09:13
  Közvetlen hivatkozás

  Minden hasonló jellegű építkezés feltételezhetően a NER pénztárcáját gyarapítja, ahogy a külföldi templom- és stadionépítések is ezt teszik.
  “Még, még, még, sohasem elég!/?/”
  Még egy idézet /vágyálom?/: “Ez az utolsó pohár, aztán adieu”

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.