Connect with us

Ez a nap

50 éve a reform elbukott, a világ megváltozott

Megosztás

1968. augusztus 20-ának éjjelén és a 21-ére virradó hajnalon a Varsói Szerződés csapatai kétszázezer katona részvételével megszállták Csehszlovákiát.

1968
Megosztás

1968. augusztus 20-ának éjjelén és a 21-ére virradó hajnalon a Varsói Szerződés fegyveres erőinek csapatai kétszázezer katona és ötezer harckocsi részvételével, légideszant-egységek támogatásával, több irányból is átlépve a határt, megszállták Csehszlovákiát.

A következő napokban a benyomulókhoz egy további háromszázezer fős kontingens csatlakozott. Magyarország az akcióban tizenháromezer katonával vett részt. Egységeink Érsekújvár térségében, zárt körletekben táboroztak, és szeptemberben hazavonultak.

A csehszlovák kommunista párt, a CSKP első titkárát, Alexander Dubceket a szovjet erők őrizetbe vették, és tárgyalni a Kremlbe vitték.

A prágai tavasz véget ért, de a küzdelem több fronton folytatódott

A legendás ’68-as év az ifjúsági lázadás, a kulturális virágzás, a zene, a szabad szerelem, a hippimozgalom, a polgárjogi felvonulások és az újbaloldal születésének pillanata volt. Világunkat sok mindenben ma is ’68 határozza meg.

Azon a tragikus hajnalon a jugoszláviai Korcula szigetén, egy előadóteremben született egy nyilatkozat. Öt jelen lévő magyar filozófus, Márkus György, a felesége, Mária, Heller Ágnes, Sós Vilmos és Tordai Zádor a helyszínen vetette papírra és az AFP hírügynökség útján a világsajtóhoz is eljuttatta a beavatkozást elítélő szöveget. Ez volt a hazai ellenzéki szubkultúra születésének pillanata.

– A lázadás, a világszabadság vágya, ’68 forró nyara életem döntő élménye volt – mondja TGM. – Sok tekintetben ennek köszönhettem, hogy az lettem, aki lettem.

Hatvannyolc még a naiv lázadás, a globális szabadság pillanata volt. TGM szerint kezdettől világos volt, hogy hatalmas erők vonulnak fel, és az egészet gyorsan leverik.

– Hatvannyolc a hagyományos osztálypolitika utolsó fellobbanása volt – állítja ma Heller. – Ami ’68 után következik, az már a tömegtársadalom kora, amelyben a politika nem osztályérdek, hanem ízlés, életvitel, ideológia mentén szerveződik. 1968 Nyugaton életmód-forradalom is volt. Keleten politikai reform.

– Lehet, hogy naiv voltam, de 1968. augusztus 21-én beláttam, hogy a szovjet modell reformálhatatlan. Bukását, hogyha van időd, türelmesen ki lehet várni – mondja Vajda Mihály.

(Forrás: 168 Óra)

Kapcsolódó:

Bayer: A „Szelid motorosok” egy sz@r! – igazi ’68-as ótvaros, szemét, libsi világkép…

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük