Hoppá, ezt Mészáros Lőrincre szabták! - Lapzsemle

Vajon miért nélkülözhetetlen Ausztria utoléréséhez az osztalék adómentessége – tette fel a kérdést a Klubrádióban Farkas Zoltán, a HVG vezető újságírója.  A tekintélyes elemző hosszan sorolja a Lőrinc barátnak és a “család” más tagjainak kedvező javaslatokat a jegybank 330 pontos programtervéből. A Heti lapzsemle következő darabja.

Már csak ez hiányzik, hogy lenyomjuk az osztrákokat?

Megkönnyítené Mészáros Lőrinc további gyarapodását, és lényeges pontokon ellentmond a kormány elmúlt nyolc évben követett politikájának a Magyar Nemzeti Bank 330 pontos programja a fenntartható felzárkózásról.
Farkas Zoltán egy helyen ezt írja: “Egyik ámulatból a másikba esik, akinek a fülében ott cseng a tőzsdei spekulánsok megbélyegzése vagy a nyugdíjvagyon eltőzsdézésének vádja. A javaslat ugyanis az állami társadalombiztosítási rendszer mellé jóléti alapot hozna létre, amely a jelenlegi önkéntes nyugdí-, egészség és önsegélyező pénztári szereplőket tömörítené. Minden egyes munkavállaló számlájára a munkáltatója és önmaga fizetne be bizonyos összeget, amit az állam adókedvezménnyel bátorítana. Magára vessen, akiben felrémlik, hogy gazdasági miniszterként miként államosította Matolcsy a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszert. Az elemzés erről nem vesz tudomást, viszont sajnálkozik, hogy a nyugdíjasok jövedelmének 86 százaléka az állami rendszerből származik, és hogy a fiatalabb generáció kevéssé tervez előre. Arról pedig a 330 pont egyike sem szól, hogy abérekhez viszonyítva a nyugdíjak rohamtempóban értékelődnek le.”
A teljes cikk a HVG-ben olvasható, “Önlejárató kampány” címmel.

Grecsó Krisztián utolsó emléke Tandoriról

“Szerettem őt” — mondja Tandori Dezsőről a Magyar Narancsnak Grecsó Krisztián író. — ”Kezdő szerkesztő koromból őrzöm a leveleit meg a rajzaival termékenyen megtámogatott verseit.”
Kling József a legutolsó emlékéről kérdezi Grecsót.
“A Gogol utcában az Eszéki kocsma volt az egyik törzshelye. Talán eg éve történt. Beléptem, és amikor meglátott, ijedség volt az arcán, majd lassan megrázta a fejét. Tudtam, hogy ez azt jelenti, ne buktassam le, ne kezdjek el mesterezni, mit tudom én, micsodázni. Aztán szép halkan elbeszélgettünk.” Nem tudták ott, kicsoda? “Azért járt oda” hangzik Grecsó Krisztián válasza.
Grecsó “legújabb regénye, a Vera valamiben nagyon különbözik az életmű eddigi darabjaitól. Grecsó Krisztiánnal betegségéről és gyógyulásáról, irodalmi kánonról, sikerről és bukásról, a Marton-ügyről és a kultúrharcról” is beszélgetett Kling József.
A teljes interjú a Magyar Narancsban jelent meg, “Elengedtem a kudarcot” címmel.

A folyatásban: a Kertész-hagyaték és az Orbán rezsim.

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük