2 hete a “Dicsőség és becsület” rend II. fokozatának boldog tulaja Semjén Zsolt, de nem dicsekedett vele

Az amúgy nem a szerénységéről híres-hírhedt Semjén Zsolt elfelejtette nagydobra verni a megtiszteltetést, ami szeptember 13-án érte.

A Magyar Ortodox Egyházmegye honlapján fellelhető hír szerint a miniszterelnök-helyettes szeptember 13-án, a magyar kormány épületében (hogy ez pontosan melyik, nem részletezték) kapta meg a “Dicsőség és becsület” rend II. fokozatát.

Semjén Zsoltnak Hilarion Budapest-magyarországi metropolita adta át a kitüntetést

– írja a hvg.hu.

Kirill pátriárka az “ötletgazda”

A magas kitüntetésre Kirill Moszkva és egész Rusz pátriárkája találta méltónak a magyar politikust, elismerve ezzel a Budapest-magyarországi Egyházmegye részére nyújtott segítségét és megemlékezve hatvanadik születésnapjáról.

„Hosszú évek óta igen közeli munkatársa Orbán Viktor miniszterelnöknek, vezeti a Kereszténydemokrata Néppártot, és a Fidesszel szövetségben komoly szerepe van Magyarország fejlődésében, gondot visel arra, hogy a keresztény spirituális értékek továbbra is az ország fejlődésének és a nép jólétének az alapját képezzék”

– írta köszöntőjében Hilarion metropolita.

A kitüntetett “őszintén hálás”

Semjén Zsolt válaszában őszinte háláját fejezte ki az Orosz Ortodox Egyház elöljárójának, és azt hangsúlyozta, hogy az ország javára végzett tevékenységére úgy tekint, mint Krisztus szolgálatára.

A „Dicsőség és becsület” rendről….

A „Dicsőség és becsület” rendet 2004-ben alapították II. Alekszij pátriárka és az Orosz Ortodox Egyház Szent Szinódusa határozatával.

A kitüntetést általában állam- és kormányfőknek, nemzetközi és kormányközi szervezetek vezetőinek, egyházak és felekezetek vezetőinek, kiemelkedő állam- és közéleti személyiségeknek ítélik oda “az egyházközi és vallásközi együttműködéshez, a béke és a népek közötti barátság erősítéséhez való jelentős hozzájárulásukért”.

A rend három fokozatú, Semjén Zsolt a II. fokozatot kapta – a II. és a III. fokozat egyébként csak 2009 óta létezik, addig egyféle létezett belőle.

A kitüntetéssel egy csillag, szalag és oklevél jár. A mellre tűzhető és a nyakba akasztható típusok ezüstből készültek, aranyozással, zománctechnológiával és egy galambot ábrázolnak, amelynek csőrében egy olajág van.

„Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek”

A medálon a rend mottója – Pál apostol szavai: „Dicsőség és tisztelet a jót cselekvőnek” olvasható. Brüsszel azzal vádolja Kirillt, hogy aktívan támogatja Oroszország Ukrajna elleni invázióját, valamint az orosz elnök propagandáját terjeszti. Kirill egy korábbi prédikációjában azt mondta, Oroszország nem támadott meg senkit és nem is akart háborút, csupán határait védte.

Forrás

Fotó: Cseri László

FRISS!