70 fős Nowzad állatmentő csapat és közel 200 állat ragadt a kabuli reptéren – Frissítve!

Paul “Pen” Farthing angol tengerészgyalogos saját elhatározása nyomán Kabulban maradt, hogy kimentse állatmentő csapatát Afganisztánból, miután a tálib rezsim átvette a hatalmat. A helyzetük továbbra sem rózsás.

Kétségbeesett kéréssel fordult egy kabulban élő, angol ex-tengerészgyalogos az Egyesült Királyság kormányához:

mentsék meg a teljes állatmentő csapatot, máskülönben ő sem hagyja el Afganisztánt.

Paul “Pen” Farthing az alapítója a 15 éve működő Nowzad állatmentő szervezetnek, ami 71 embert foglalkoztat. Miután a tálibok átvették a hatalmat, a személyzet nagy részének sorsa kérdésessé vált. Farthing úgy döntött, nem hagyja magára a csapatot: vagy jön mindenki, vagy marad velük. A Külügyminisztérium úgy nyilatkozott, hogy

kapcsolatban állnak a férfival és megtesznek mindent, hogy a teljes személyzetet kimentsék.

(A Nowzad kóbor állatok és bántalmazott szamarak jólétéért küzd, és kifejezetten jó munkát végeznek: edukációs kampányokat indítanak az állatok tiszteletéért és állatok ezreit mentik meg borzalmas körülmények közül. Ugyancsak az ő érdemüket erősíti, hogy a Farthing által vezetett klinika volt az első olyan afganisztáni intézmény, ahol női állatorvosokat képeztek ki.)

“Azt hiszem, nincsenek szavak arra, amit most éreznek. Mit mondanál valakinek, akinek valószínűleg feleségül kell mennie egy tálib harcoshoz, majd otthon kell leélnie az életét, szabadságától megfotsztva, és gyerekeket nevelve olyasvalakivel, akit szívből gyűlöl?”

– mondta a BBC Newsnak Kabulból.

A szabadulási terv jó volt, de….

A Nowzad weboldalán napról-napra közzéteszik az aktualitásokat a kaotikus helyzetről, valamint Paul minden nap élő adást indít a szervezet Facebook oldalán. Ezekből az derült ki, hogy a férfinak sikerült megoldania a teljes személyzet, valamint a közel 200 állat kimenekítését, de egyelőre a reptéren összeomlott a tervük. Mivel rendkívül meleg van, valamint káosz is a reptéren, a több száz állat életveszélybe került. Ha nem sikerül feljutniuk a nekik ígért repülőre, akkor esélyes, hogy több állat is meghal a helyszínen. Farthing végső elkeseredettségében a tálibok szóvivőjétől, Suhail Shaheen-től kért segítséget.

“Kedves uram; a csapatom és az állataim a repülőtéren ragadtak. Vár ránk egy járat. Meg tudná könnyíteni a csapatunk biztonságos bejutását a repülőtérre? Mi egy civil szervezet vagyunk, akik vissza fogunk térni Afganisztánba, de most mindenkit biztonságban ki akarok juttatni. Már 10 órája itt vagyunk, miután biztosítottak minket a biztonságos átjutásról. Most már tényleg haza szeretnénk menni”

írta a férfi Twitteren.

Az Egyesült Királyság kormánya pénteken engedélyezte a férfinak, hogy magánfinanszírozású repülőgéppel a teljes csapatát és az állatokat elszállíttassa az Egyesült Királyságba, ahol befogadják őket

A repülőgépet adományokból sikerült intézni, és átszámítva nem kevesebb, mint 150 millió forintba került.

Jelenleg 70-nél is több ember és közel 200 állat vár a menekülésre. A csapatban vannak az ország első női állatorvosai is, akik élete és szabadsága függ attól, hogy sikerül-e elmenekülniük, a tálib rezsim ugyanis nem engedi a nőknek, hogy dolgozzanak, olvassanak, zenét hallgassanak, valamint alsóbbrendűként tekintenek rájuk.

Boris Johnson miniszterelnökhöz is eljutott a Nowzad története, és jelezte, hogy megpróbálnak segíteni,

de semmilyen ügyre nincs konkrét befolyása, az evakuálási erőfeszítéseknek ugyanis “pártatlanoknak kell lenniük”

– mondta.

Forrás

Frissítés!

Éjfél környékén jelent meg a Nowzad facebook oldalán a hír:

Pen és az állatok szombat délután elhagyták Afganisztánt és biztonságban vannak!

A csapat tagjait azonban nem engedték át a végső sorompónál, így az izgalom és az életveszély továbbra is fennáll.

Kapcsolódó

Fotó: nowzad.com

 

Paul “Pen” Farthing angol tengerészgyalogos saját elhatározása nyomán Kabulban maradt, hogy kimentse állatmentő csapatát Afganisztánból, miután a tálib rezsim átvette a hatalmat. A helyzetük továbbra sem rózsás.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük