Connect with us

Kiemelt hírek

2017 egyik tanulsága – az unortodox (gazdaság)politika lényege – Majdnem év-végi eszmefuttatás

olimpia+Orbánjó
Megosztás

2017 első másfél hónapja az olimpiai láz jegyében telt el. Legyen, vagy ne legyen 2024-ben Budapesten, ez volt itt a kérdés. A kormány szerint legyen, a fővárosi választópolgárok többsége szerint (legalábbis ezt mutatták a felmérések) ne legyen. Unortodox, felemás válasz született.

Olimpiai félmaraton

Az ügyben népszavazást kezdeményezett a semmiből előtűnt Momentum, akkor még mozgalom, most párt. A Kúria döntése lehetővé tette a népszavazást, kezdődhetett az aláírások összegyűjtése. Ez óriási sikerrel járt: néhány hát alatt 220 ezren írták alá az indítványt. Ennek hatására február 22-én Orbán Viktor, Tarlós István és Borkai Zsolt úgy döntött: Magyarország visszavonja pályázatát a 2024-es olimpia megrendezésére. A népszavazás így okafogyottá vált. A kormány meghátrált, győzött az ellenzék (a józan észről nem is beszélve).

Tényleg? Fészkes fenét!

Az indulatok elcsitultak, a téma helyét újabb szenzációk vették át a médiában és a közbeszédben. Igy aztán fel sem tűnt, hogy a huszadrangú hírek között egyre-másra jelentek meg a tudósítások arról, hogy mégis megépülnek az olimpiára tervezett létesítmények. Igaz, más címkével (az olimpiai faluból például diákszálló lett) – az adófizetőknek ez tökmindegy. De nemcsak nekik – a kivitelezőknek is!

Az unortodox (gazdaság)politika szerint két feladatot kell megoldania a kormánynak. Az egyiket sajnos muszáj. Ez az állam működtetése, az ehhez szükséges személyi és éppen elégséges anyagi feltételek megteremtése olyan szinten, hogy az biztosítsa a tömeg kordában tartását. Azért ez sem teljesen haszontalan, mert keretet ad a fő cél eléréséhez. A másik – fő – cél nem más, mint a maximális nyereség elérése minden lehetséges és lehetetlennek tűnő tevékenységen. (A besöpört vagyon sorsa már nem a kormány kompetenciája).

Az egyes tevékenységek rangsorát a nyereségtermelő képesség határozza meg, nagyjából így:

Első helyen állnak az építkezéssel járó beruházások.

Második az eszközök (autók, műszerek számítástechnika stb.) beszerzése.

Harmadiknak tehető a meglévő létesítmények felújítása.

és így tovább….

A sort a béremelés zárja, mert azzal leginkább csak lojalitást lehet vásárolni.

Innen nézve az olimpia megrendezése körüli hajcihő kormányzati szempontból teljes sikerrel járt.

A téma másként:

Unortodox gazdaságpolitika -Egy soha sem volt tanulmány részletei

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük