2018: 2 milliárdos fejlesztés – 2019: 440 dolgozó kirúgása – hungarikum!

2018 áprilisában büszkén jelentette Dankó Béla, a térség országgyűlési képviselője, hogy Évente egymillió lámpát készítenek majd abban a gyáregységben, amit kedden adták át Szarvason. A közel kétmilliárd forintos fejlesztésnek köszönhetően a Szarvasi Vas-Fémipar Zrt. egy négyezer négyzetméteres épületegyüttessel bővült.

Magyar sikersztori?

A térség országgyűlési képviselője akkor kiemelte:

a cég az új gyáregységgel eddig 120, majd összesen 200 új munkahelyet teremtett, ami nagy jelentőséggel bír nemcsak Szarvas, hanem a megye életében is.

Bajban van a Szarvasi márkájú kávéfőzőket és az IKEA-nak is lámpákat gyártó Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.: nyár óta több mint 200 dolgozót küldtek el. A 66 éves társaság tavaly másfél milliárd forintból fejlesztette lámpagyárát, ám ez sem segített, a vezetőség októberében leállította a beruházást és az eszközök értékesítése mellett döntött – írta a Napi.hu.

A fentieket erősíti és pontosítja egy 2019. január 21-i facebook bejegyzés:

“Holnap szóljanak a harangok a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt-nek és a 440 fő kirugott dolgozójának. Nem 60, nem 200fő!!! Tisztelt szarvasiak 440fő. Köszönjük!!!!  Ezt csak azért osztottam meg mert ennyit tesznek a fidesz gecik egy olyan üzemért amit az egész országban ismernek termékeikről, szégyen hogy tönkre tették ezt is ???Vége! ? ? ?”

Ilyen az, ha nemzeti kormányunk körültekintően bánik a pénzünkkel, a családok jólétével, a kiszámítható élet lehetőségével.

Bodó nem ideges, neki (még) van állása

Bodó Sándor államtitkár szerint egyébként is munkaerőhiány van,

„a szarvasi járásban 2018. december végén 275 betöltetlen álláshely van, ami nagyban segítheti az érintettek mielőbbi elhelyezkedését”

Cégháttér

A Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-t 1952-ben szövetkezetként alapították, 1998 óta működik részvénytársaságként. Kávéfőzőt 1970-ben, lámpákat 1972-ben kezdett gyártani. A Szarvasi márkájú kávéfőző gépekből évente 130 ezer, míg lámpából 2 millió darabot gyártott – írta a cégre hivatkozva az MTI tavaly áprilisban.

A szarvasi vasipari vállalkozás 2009-ben került a szombathelyi Helios Világítástechnikai Kft. tulajdonosainak, köztük Csébits Ferenc – aki jelenleg a Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. vezérigazgatója is – közvetett érdekeltségébe. A jelenlegi többségi tulajdonos a szombathelyi Metálinvest Kft.-n keresztül Csébits Ádám, írta az index.hu.

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük