Connect with us

Kerítésen innen

2018 nyerőgépe a riksa, a sörbike,a segway, a hoverboard? – Kitiltották a belvárosból, de meddig?

2018 nyerőgépe a riksa, a sörbike,a segway, a hoverboard? - Kitiltották a belvárosból, de meddig?
Megosztás

Június közepétől tilos a segway (önegyensúlyozó, kétkerekű, elektromos meghajtású közlekedési eszköz), az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard (önegyensúlyozó elektromos roller), a sörbike (négykerekű, többszemélyes „kocsmabicikli”) és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben – közölte az önkormányzat kedden az MTI-vel.

A ma nyerőgépe a sörbike és társai?

Úgy tűnik, még egyik kormány-csókosnak sem jutott eszébe a fent említett ágazatok egyikét sem megszerezni, mert a belvárosi önkormányzat egy tollvonással lehetetlenítette el az ezzel foglalkozó vállalkozókat. Bár, ha a nyerőgépes akciójukat vesszük alapul, csak pár év és pár átvett cég és máris újra roboghatnak a belváros útjain a ma veszélyesnek ítélt eszközök.

A közleményben a döntést azzal indokolták, hogy az utóbbi években a felsorolt – főként elektromos – közlekedési eszközök elterjedése miatt rengetegen panaszkodtak a Belvárosban, aminek az a legfőbb oka, hogy rutintalan emberek járnak velük. Ezek az eszközök a járdán, viszonylag nagy sebességgel közlekednek, az elektromos motor zajtalanságából adódóan kevésbé észrevehetők, ezért fokozottan balesetveszélyesek.

A riksák és sörbike-ok méretükből eredően eleve nem alkalmasak arra, hogy a gyalogosok közlekedésére szolgáló területen közlekedjenek.

A rendeletmódosítás következtében a gyalogosforgalom céljára szolgáló területeken, parkokban csak tolva vagy kézben szállítva lehet velük átmenni. Aki nem a jogszabályban előírtaknak megfelelően jár el, 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható. A közterület-felügyelő legfeljebb 50 ezer forint helyszíni bírságot szabhat ki.

Orbán beveszi Budapestet – válogatott idősek csodálták a vezért

Az ezeket az eszközöket bérbe adóknak tájékoztatniuk kell bérlőiket a tilalomról.

A képviselők a kerületnek a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló önkormányzati rendeletét Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatára módosították. A döntés előtt az önkormányzat kiemelt hangsúlyt fektetett az egyeztetésre az érintett vállalkozásokkal, az ott élőkkel és a felügyeleti szervekkel, valamint előzetes hatásvizsgálat is készült ebben a kérdéskörben.

(forrás: mti)

Egy ideig még nem sittelnek le…

Mi lesz veled, Budapest? – kormányprogram érte, vagy ellene?

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük