2020-ban 35 százalékkal emelték az államtitkárok fizetését, Orbán -a hivatalos adatok szerint- viszont “megszívta”

Önnek mennyivel emelkedett a bére idén? Ha a válasz 35%alatti plusz pénzről árulkodik, akkor még százalékosan sincs a fasorban sem a regnáló államtitkáraiéhoz mérve. Megszavazták maguknak, azonban ezzel nem hakniztak egyik médiájukban sem.

A mezei képviselők sem jártak rosszul….

Mint arról már beszámoltunk, az általik hozott törvényi előírásoknak megfelelően idén 11,4 százalékkal emelkedett a parlamenti képviselők fizetése. Erről 2018-ban hoztak rendelkezést, tehát nem érte váratlanul a közvéleményt, de a veszélyhelyzet okán előálló gazdasági krach miatt megtehették volna, hogy elnapolják a felvételét. De nem! Miután köztudott lett a dolog, három független képviselő ugyan benyújtotta a törvénymódosító javaslatot, mellyel havi 115 millió forintot spórolnának az államnak, hogy mindenki a tavalyi alapbérre lenne jogosult függetlenül a betöltött tisztségektől.

Ha ezen kiakadt, akkor tovább bőszülhet az alábbiak után

A koronavírus-járvány ugyan elsodorta az információt, de március végén több kormánytag javadalmazásának adatait is közzétették a kormány honlapján. Ezek átböngészése után kiderül, az állami vezetők fizetése változatosan alakult: míg egyesek jókora plusznak örülhettek, másoknak – az országgyűlési szerepvállalásuk miatt – kevesebbel kellett beérniük.

Panaszra azonban így sem lehet ok….

Annak a tisztségviselőnek ugyanis, aki csak államtitkári posztot tölt be az állami vezetésben, bruttó 1 296 300 forintról 1 750 000 forintra ugrott a fizetése. Az emelkedés mértéke 35 százalék, melyet a képviselőkkel ellentétben már év elején érvényesítettek a fizetésekben.

Vannak azokban olyan államtitkárok, akik a parlamenti patkóban is helyet foglalnak, mint például Dömötör Csaba, Bodó Sándor vagy Cseresnyés Péter. Ők és a hozzájuk hasonló állami vezetők nem voltak ilyen szerencsések, mivel nekik “csak” a képviselői alapbér emelkedésével kell beérniük.

Ez 997 ezer forintról 1 103 400 forintra nőtt márciustól, mellé változatlan összegű államtitkári fizetést vehetnek fel, vagyis a bruttó 1 296 300 forintot. Mindenesetre havi összkeresetük így 2 399 700 forintra emelkedett márciustól

– írta az Mfor.

Hasonló a helyzet a miniszteri fizetésekkel,

annak összege maradt bruttó 1 979 400 forint. Viszont néhány miniszter az államtitkárokhoz hasonlóan a parlamentben is tevékenykedik, mint például – a teljesség igénye nélkül –

Varga Mihály, Gulyás Gergely, Rogán Antal vagy Szijjártó Péter. Ők az alapjuttatás emelkedésével márciustól bruttó 3 082 800 forintért végzik a munkájukat.

A miniszterek közül is kiemelkedik egy,

mégpedig Süli János, a paksi bővítésért felelős tárca nélküli miniszter.

Ezért a feladatért ugyanis 5 millió fizetést kap, ami nem változott, a képviselői alapilletmény emelkedésének köszönhetően havi bruttó 6 103 400 forint szerepelhet egy összesített bérlapon.

Orbán itt is “sötét ló”

Az Orbán Viktor javadalmazását ismertető dokumentum február 29-i dátummal került fel a kormány honlapjára,

az idei állapotra vonatkozó adatot még nem tartalmazott.

Ami biztos, hogy tavaly március elsejétől a korábbihoz képest 50 forinttal, 1 507 350 forintra csökkent a miniszterelnöki fizetése.

És, ha még ez sem lenne elég….

Plusz adalék, hogy a dokumentumok alapján tavaly év végén, egészen pontosan

december közepén az állami vezetők vadiúj autókat is kaptak.

A korábbi, jellemzően 2014-es Skoda Octaviákat 2019-es évjáratú Skoda Kodiaq-ra cserélték le a legtöbb esetben, néhányan azonban maradtak a megszokott Octavia legújabb modelljénél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük