Hiába fogyunk, szaporodunk, nem tudjuk meg a végeredményt – 2021-ben elmarad a népszámlálás

Orbán Viktor a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletet módosítva egy évvel elhalasztotta az eredetileg 2021-re tervezett országos népszámlálást. A pénteki Magyar Közönyben megjelentek szerint a cenzust 2022-ben úgy kell majd bepótolni:

az adatfelvételt 2022. október 1., és november 20. között hajtják végre, méghozzá az október elsejei állapotot alapul véve.

Aki ezt elmulasztja,

vagy más okból kimarad, annak november 28-ig kell pótolnia az adatszogláltatást. Az adat-előkészítés, adatfeldolgozás 2023. november 28-ig tart majd.

Az eredeti tervek szerint a 2021-es adatgyűjtés  május 1-jén kezdődött és június 28-ig tartott volna, de már online is részt lehetett volna venni rajta. A háztartásokba április utolsó napjaiban érkezett volna meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásra felkérő levele, amely szokás szerint tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése.

A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel

Az eredetileg idénre tervezett, ám így 2022-es évi népszámlálásban újdonságnak számít a hivatalos nyilvántartások felhasználása, ami azért lehet fontos, mert

az állami adatok segítségével pontosabb eredmények érhetők el, segítségükkel két népszámlálás között is lehetővé válik az ilyen típusú információk előállítása.

Azt is tudni lehet már, hogy a következő cenzus visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint

az adatszolgáltató nevének megadását is kérik majd.

Fontos azonban, hogy a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan ez az akció is statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg.

A Városi Kurír legújabb híreiért kattintson ide! >>>>>

Forrás

álom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük