Sorting by

×

2021, dübörgő magyar egészségügy: a baleseti intézetben kabátban, sálban dolgoznak a nővérek és az orvosok – Frissítve az EMMI válaszával!

Amíg azon megy a bruszt, hogy Rogán Antal új hitvese vett-e milliárdnyi földet és, hogy Varga Judit miért válik férjétől, addig a betegek költöztetésével és olajradiátorok bevetésével próbálják óvni a pácienseket az épületbe is betörő hideghullámtól a baleseti intézetben. (Bocs, nem akarok demagóg lenni, de ez van…)

Az épület északi oldalán több osztályon napok óta 10 fokos hőmérsékletben, illetve olykor még ennél hidegebb helyiségekben dolgoznak az orvosok és az ápolók

– tudta meg a Népszava.

Az ablakok nem zárnak rendesen így a helyiségek kifűthetetlenek

A nővérpultoknál, illetve folyosókon pulóverben, sálban, kiskabátban lehet csak megmaradni.

A portálnak az egyik orvos arról mesélt, hogy

vannak kórtermek, amelyekben viszonylag elviselhető a hőmérséklet de még mindegyik így sem használható. Ezért a bennfekvők egy részét át is kellett költöztetni.

A kórház vezetése olajradiátorokat és pokrócokat szerzett az érintett épületrészbe,

de a hideg maradt, miután az olajradiátorokat nem bírja el az elektromos hálózat.

A gyermekosztályon

a hőmérsékletet jelenleg két otthonról behozott olajradiátorral próbálják biztosítani, több osztályon, valamint orvosi szobákban, a sebkötözőben hasonló a helyzet.

Egy másik szakdolgozó arról beszélt, hogy ő napok óta 8-12 fokos helyiségekben dolgozik. Szerinte ilyen körülmények mellett nem túl biztonságos, sőt fokozott kockázattal jár a nap 24 órájában baleseti sérültek ellátása.

Ők szóltak…..

A portál úgy tudja, a kórházvezetése évek óta jelzi, hogy mielőbb szüksége lenne a nyílászárók cseréjére, mert a hőmérséklet amint mínusz öt fok alá süllyed, az épület a huzat miatt kifűthetetlenné válik.

A Fiumei úti épület utoljára 1984-ben kapott teljes felújítást.

Legutóbb tavaly januárban lehetett olvasni arról, hogy az Egészséges Budapest Program keretében hamarosan hozzálátnak a felújításához, ám erre mindeddig nem került sor.

 

hideg

 

Az ATV Híradónak válaszolt a szaktárca, amiben hangsúlyozták, csak ehhez hasonló szélsőséges időjárásban jelentkezik a probléma, illetve ideiglenes megoldással be tudták fűteni a helyiségeket.

“A 40-es években épült Manninger Jenő Baleseti Intézet épületét akkoriban Európa legmodernebb épületei közé tartozott. A 80-as évek állagmegóvó felújítása óta azonban mára a nyílászáró rendszer korszerűtlenné vált a 2–7. emeletek között, ezért a neurológiai osztályon már elvégezték a részleges szigetelést. Az épület hőmegtartó képességét kizárólag az extrém időjárási körülmények teszik próbára (országos hidegrekord, szeles idő), amely jellemzően évente egyetlen alkalommal fordul elő.

Péntek délelőtt az intézményvezető és a főnővér végigellenőrizte az osztályokat, majd átmenetileg elrendelték plusz elektromos fűtőeszközök üzembe állítását – amennyit az elektromos hálózat elbír. Ennek hatására a jelenleg mért hőmérsékletadatok szerint az 5. emeleti nővérszobában 23°C, az északi kórteremben 21°C, a folyosón 22 °C van.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság a közeljövőben felméri a kórházi épületek állapotát, és az elkészített kataszter alapján dönt a legszükségesebb infrastruktúra fejlesztések megvalósításáról”

hideg

átver

Mátrai Anna

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.