Connect with us

Budapesti hétköznapok

2032-ben tudhatja meg, mennyit durrogtat el 2022-ben a kormány augusztus 20-án! Szerinted?

Megosztás

2022-ben „…a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz”

2032-ben tudhatja meg, mennyit durrogtat el 2022-ben a kormány augusztus 20-án! Szerinted?
Megosztás

2022-ben „…a tűzijáték során uszályokról és pontonokról mintegy 40 ezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. Emellett a tavalyihoz képest kétszer annyi, hatszáz drón is hozzájárul majd a látványhoz”

– tudta meg a hvg.hu Kovács Zoltán  nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a a Szent István-napi programsorozat biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs felelőse elmondása szerint.

Mennyi az annyi? Majd a gyereke megtudja…..

Közadatigénylésben kérte ki a Párbeszéd Magyarországért a 2022. évi államalapítási ünnepi tűzijáték előzetes költségbecslését, valamint a négynapos programsorozat előzetes költségbecslését június végén. A párt a napokban kapott választ az Átlátszó által üzemeltetett KiMitTud közadatigénylő weboldalon feltett kérdéseire – írta az Átlátszó.

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint

„az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdése alapján a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános.”

Vagyis az állami szervezet egyelőre titkolja, mennyi pénzt szántak az idei augusztus 20-i állami ünnepre, ahol a kormány bejelentése szerint Európa legnagyobb tűzijátéka lesz.

Ez a lerázó válasz már nem újdonság annak, aki rendszeresen próbál adatokat kikérni a különböző állami szervektől – fűzte hozzá a portál.

Emlékeznek a turulus cuccra?

Tavaly szintén közadatigényléssel derítettük ki, hogy 2021-ben közel 12 milliárd forint közpénzt emésztettek fel az augusztus 20-i programok.

2021. augusztus 23-án adtuk be az adatigénylést, és három és fél hónappal később, december 6-án kapott választ a portál – akkor sem teljeskörűt azonban, mert a szerződött partnerek nevét nem árulták el. Az MTÜ-től kapott táblázatból csak az derült ki, hogy milyen tételekre ment el a közpénz a többek között guruló turulmadarat, aranyozott Szent István szobrot, tűzijátékot és légiparádét is magában foglaló ünnepségsorozat kapcsán.

Az állami tűzijáték és a tűzijátékhoz, valamint az állami rendezvényekhez kapcsolódó rendezvénybiztosítás a lista szerint összesen 3,1 milliárd forintba került.

Tűzijáték helyett gazdasági stabilitást akarnak

Miközben a szervezés zajlik, a Szabad a Hang oldalán petíció indult a tűzijáték ellen. A kezdeményezők többek között azt írják: „Magyarországon napról napra drágulnak az alapvető élelmiszerek. Nő az infláció. Folyamatosan romlik a forint. Eddig már több mint 87 ezren írták alá a petíciót, amihez Facebook-esemény is van „Dehogy megyek tűzijátékra” címmel és 80 ezer érdeklődővel.

Forrás

Szerző

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Pingback: Titkosított ország - A kormány és vazallusainak izzadt arcáról is nemzetileg szentelt víz csorog - Városi Kurír

  2. Pingback: Kovács Zoltán: tűzijáték, az nem lesz, hiszen ez már egy fesztivál! | Városi Kurír

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük