Connect with us

Ez a nap

Van haladás a Brexit tárgyalásokon

Megosztás

Lehet, hogy december közepén, az EU-csúcson már a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról kezdhetnek tárgyalni.

Brit sajtóértesülések szerint az elmúlt napokban sikerült haladást elérni a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folyó tárgyalásokon, és nem elképzelhetetlen, hogy a december közepi EU-csúcson ennek alapján sikerül továbblépni a kilépési tárgyalások következő, elsősorban a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról szóló szakaszába.

A The Times című konzervatív brit napilapnak egy név nélkül idézett magas beosztású EU-tisztviselő azt mondta, hogy a nyitott kérdések „85-90 százalékában” sikerült egyezségre jutni, és a még meglévő vitás pontok is „megoldhatók”.

A BBC közszolgálati médiatársaság is úgy értesült hétfőn brüsszeli forrásokból, hogy a sarkalatos kérdések közül az Európai Unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezési módjáról és a külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak garantálásáról folyó tárgyalások egyes elemeiben „létrejöttek egyezségek” a hétvégi egyeztetéseken.

Theresa May brit miniszterelnök hétfőn Brüsszelbe utazott, ahol munkaebéden tekinti át a Brexit-tárgyalások jelenlegi helyzetét Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével és Donald Tuskkal, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács vezetőjével.

Tusk hétfőig adott határidőt Londonnak arra, hogy a kilépési feltételrendszer nyitott kérdéseiben érdemi haladás történjen, kilátásba helyezve, hogy ennek hiányában a decemberi EU-csúcson nem lesz lehetséges a döntés a Brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz megnyitásáról.

Még kérdéses, mi lesz az ír-észak-ír határral

A külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további garantálása és az unióval szembeni brit pénzügyi kötelezettségek rendezési módja mellett a harmadik sarkalatos kérdés a tárgyalások jelenlegi szakaszában az Ír Köztársaság és Észak-Írország közötti, jelenleg csak virtuális határ nyitva tartása, amelyhez az ír kormány ragaszkodik annak fejében, hogy hozzájáruljon a Brexit-tárgyalások következő szakaszának elkezdéséhez.

Donald Tusk, aki pénteken Dublinban Leo Varadkar ír miniszterelnökkel tárgyalt, a megbeszélés utáni közös sajtóértekezleten kijelentette: az Írország és Észak-Írország közötti határellenőrzés visszaállítását elvető hivatalos ír álláspont az Európai Unió álláspontja is, az EU teljes mértékben Írországot támogatja ebben a kérdésben.

Az Európai Tanács elnöke hozzátette: ha London erre irányuló javaslatait Írország elfogadhatatlannak találja, akkor a brit javaslatok elfogadhatatlanok lesznek az EU számára is.

A probléma az, hogy a brit kormány az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is ki akar lépni, így Írország és Észak-Írország csaknem 500 kilométeres határa lesz az Európai Unió és az Egyesült Királyság egyetlen szárazföldi vámhatára. Szakértők szerint emiatt egyelőre nem egyértelmű, hogy miként lehet elkerülni a fizikai határellenőrzés visszaállítását a Brexit után.

(forrás: MTI)

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük