32 évvel ezelőtt ítélték halálra Kardos Aladárt - Városi Kurír

Sorting by

×

32 évvel ezelőtt ítélték halálra Kardos Aladárt

Magyarországon az utolsó halálbüntetés végrehajtására 1988. július 14-én került sor. A 28 éves fiatalember, Vadász Ernő büntetett előéletű csavargó volt, aki különösen kegyetlen gyilkosságért került akasztófára.

Hirdetés

Bűnöző társával 1986-ban egy decemberi napon Tiszacsege egyik utcáján lesbe állva várták az 53 éves Juhász Imrét. Pénzt akartak tőle rabolni, ezért leütötte, és fejbe rúgta a szerencsétlen embert. Miután a földre került a magatehetetlen férfi, tovább rugdosta és egy zacskóval fogta be a száját. A sors ironiája, hogy a férfinél nem találtak pénzt, csak fél liter pálinkát, így ezt vették el az áldozattól, illetve az öngyújtóját és a személyi igazolványát.

A szerencsétlen áldozat a helyszínen meghalt

Vadász Ernőnek azonban ez nem volt elég. Társával betörtek egy másik férfi házába is, ahonnan 710 forint értékben loptak el ingóságokat. Utána pedig egy tiszacsegei kisvendéglőből is elloptak ötezer forintot és egy négyszáz forint értékű számológépet.

A Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 1988. január 12-én ítélte halálra Vadász Ernőt előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, nagyobb értékre elkövetett lopás bűntette és okirattal való visszaélés vétsége miatt. A Legfelsőbb Bíróság különös kegyetlenséggel elkövetettnek minősítette az emberölést és elutasították a kegyelmi kérelmet.

De nem Vadász Ernő volt az utolsó halálra ítélt

1989. február 21., kedd – A Legfelsőbb Bíróság dr. Rabóczki Ede hadbíró ezredes által vezetett tanácsa kedden helybenhagyta a Kaposvári Katonai Bíróság első fokú ítéletét: aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és kifosztás bűntette miatt – halmazati büntetésül – halálra ítélte a 22 éves Kardos Aladárt.

A 11 éves K. Anita meggyilkolása komoly indulatokat váltott ki Magyarországon. A kislány 1988. május 5.-én osztálykirándulásról tért haza, édesanyjának tükrös mézeskalácsszívet vett ajándékba és izgatottan várta, mit szól majd az ajándékhoz. Mivel lekéste az esti, Máhomfa-Lenti felé tartó buszt, ezért egyedül, gyalog indult haza. Nem messze az otthonától egy motorkerékpáros, eltávozáson lévő sorkatona érte utól a kislányt.

1988 május 5-én a sorkatonaként Lentiben szolgáló Kardos Aladár eltávozáson volt

Este egyik rokona motorkerékpárjával szüleihez tartott Tormaföldére. Nyolc óra körül a Lenti és Máhomfa község közötti úton meglátta a 11 éves Kaszás Anitát, aki aznap osztálykiránduláson járt, s mivel lekéste az autóbuszt, gyalogosan igyekezett haza. Kardos elhatározta, hogy megismerkedik, majd szexuális kapcsolatot létesít a gyereklánnyal. Beszélgetni kezdett vele – megtudta, hogy általános iskolás -, s arról érdeklődött, volt-e már nemi kapcsolata.

Később a férfi meg akarta csókolni, de a kislány tiltakozott

Erre az erős fizikumú Kardos megszorította a nyakát, majd a magatehetetlen leányt a mintegy 200 méterre fekvő erdőbe vonszolta. Ott tovább fojtogatta, s a már eszméletét vesztett, hason fekvő kislányra rátérdelt, s szinte agyontaposta. A szerencsétlen gyermek olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a gyors orvosi beavatkozás sem tudta volna megmenteni az életét.

Kardos hazament, megvacsorázott és civil ruhát öltött

Súlyos bűncselekménye után Kardos hazament, megvacsorázott, civil ruhát öltött, majd szülei gépkocsijával visszatért a helyszínre. A holttestet a Kerka patak hídjához vitte, ott levetkőztette – közben kiszedte fülbevalóit – majd a vízbe dobta. Ruháit, s más holmijait elszórta. Ezután éjfélre visszament alakulatához.

Miután a szülők bejelentették a kislány eltűnését, tanúk segítségével – akik a kislánnyal együtt látták Kardost, illetve emlékeztek a motorkerékpárra és a személygépkocsira – elfogták a brutális gyilkost.

Az orvosszakértők szerint Kardos pszichopata, de ez nem érinti beszámíthatóságát

Az első fokú ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett, a legfőbb ügyész képviselője a helybenhagyást indítványozta.

Kardos Aladár a fellebbezési tárgyaláson beismerte, s megbánta tettét. Tagadta azonban, hogy szexuális szándékkal közeledett a gyermekhez.

A Legfelsőbb Bíróság az első fokú ítéletet, a tényállás megállapítását minden tekintetben megalapozottnak tartotta

Enyhítő körülményként mindössze fiatalságát értékelték, ám ez nem tette lehetővé e kivételes büntetés kiszabásának mellőzését. Súlyosbító körülményként vette figyelembe a legfelsőbb bírói fórum – egyebek között -, hogy Kardos Aladár tettét útonállóként követte el, visszaélve a gyermeknek az egyenruhás emberekbe vetett bizalmával, továbbá azt, hogy védtelen gyermeket ölt meg, s halála után kifosztotta. Kardos Aladár kegyelmet kért az Elnöki Tanácstól.

MTI, 1989. február 21., kedd 17:41

<<< Friss híreink! >>>

Kardos Aladár az ítélet után Szegedre, a Csillagba került

Tíz évvel később, 1998-ban Gaál Béla készített egy tanulmányt a Börtönügyi szemle részére “Túlélési stratégiák – Kivédhető-e a tartós börtönártalom?” címmel. Ennek több fejezetében is foglalkozik K.-val.

A következő idézet a Börtönügyi szemle 17. évfolyamának 3. számában jelent meg:

Belső falak

K.A. 31 éves. Az ő sorsa kiváltképpen nehéz a Csillagban, mert kiskorú lányt ölt meg aljas indokból vezérelt különös kegyetlenséggel. Ezért kapott 20 éves életfogytot. Csak a törvényi változás mentette meg a kötéltől az utolsó pillanatban.

– Talán furcsának találja, de a fegyőröknek sokat köszönhetek – kezdi a beszélgetést. – ’90 óta ülök a Csillagban, de csak a kis kétfős zárka véd meg a veréstől. Mind a mai napig „utaznak rám” az elítélttársaim. Gyakran a képembe vágják: „Szemét gyerekgyilkos, miért nem lógattak föl!”

A fürdőben mindig óvatosnak kell lennem, mert a nagy gőzben nem tudhatom, merről jön a pofon.

A bűncselekményemet a mai napig képtelen vagyok feldolgozni. A halott kislány képe gyakran kísért álmomban. Látom, ahogy élettelenül fekszik az avarban. Ilyenkor felriadok, vizes a hátamon a pizsama.

Amikor Szegedre kerültem, a gyakori támadások miatt önvédelemből magam köré húztam egy belső falat. De hamar rádöbbentem: ez bizony nem tartható sokáig, mert így nem bírom ki a 20 évet.

És a történetnek itt még nincs vége!

Állítólag az idősebb Kardos Aladár járta ki a fia Aladár halálos ítéletének életfogytiglanra enyhítését Staub F. Brúnó akkori elnöki tanács elnökénél és nem azért nem végezték ki, mert eltörölték utána a halálbüntetést. Id. Kardos Aladár “jó káder” volt, részt vett az 1956-os forradalom utáni zalai “rendcsinálásokban”!

Kardos Aladár 2008-ban szabadult

Tíz évvel később Szombathelyen fegyverrel próbált kirabolni egy trafikot.

2018. november derekán, egy este 21.40 körül lépett be egy mackós férfi a dohányboltba. Az üzletben dolgozó eladónő éppen söpört. Köszönt a férfinek, akiről azt hitte, hogy vevő, de amikor felnézett, akkor látta, hogy maszkot visel. “Ja, persze, halloween van” – futott át a nő agyán a gondolat, de a férfi benyúlt a kabátja belső zsebébe és elővett egy maroklőfegyvert. “Add a pénzt!” – üvöltött rá a nőre, aki higgadtan válaszolt, hogy rendben van, hátra kell mennie érte a pult mögé. A férfi ekkor közelről, indokolatlanul meghúzta az elsütőbillentyűt és gáz-riasztófegyverével arcon “lőtte” a nőt.

Néhány nappal később az akkor  51 éves férfit a Terrorelhárítási Központ emberei fogták el egy szombathelyi munkásszállón.

Forrás: MTI/112press.hu

Tóth Krisztina

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “32 évvel ezelőtt ítélték halálra Kardos Aladárt

  • 2021.02.22 - 12:28
    Közvetlen hivatkozás

    Úgy szól a mondás,hogy kutyából nem lesz szalonna. A szabadulását trombitálják szét a környéken ahol is majd lakni fog, hogy ki is ez a gazember akit a nyakukra küldenek. Érdekes ez az ország a bűnösöket pártfogolja a szabálykövetőket pedig folyamatosan büntetéssel fenyegeti a semmiért. Mért van ez így?

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.