Több mint  130 ezren vonultak fel a moszkvai Vörös téren

A felvonulást Oroszország Független Szakszervezeteinek Föderációja és a kormányzó Egységes Oroszország Párt szervezte.

735 településen mintegy 3 millióan ünnepeltek

A felvonulók plakátjaikon egyebek mellett tiltakoztak a nyugdíjkorhatár tervezett felemelése ellen, valamint követelték az Oroszországban megtermelt profit helyben való befektetését és a frissen végzett szakemberek foglalkoztatásának biztosítását.

Az egyébként rendezetten lezajlott demonstráción, amelyen részt vett Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester is, a hatóságok előállítottak kéttucatnyi „pszichoaktivistát”, akik szándékaik szerint mentális problémákra és a pszichiátriai intézetek állapotára igyekeztek felhívni a figyelmet. Transzparenseiket a rendőrök elkobozták. Később elengedték őket.

A mintegy 20 millió embert tömörítő legnagyobb szakszervezeti szövetség elnöke, Mihail Smakov közölte, hogy Oroszország-szerte 735 településen mintegy 3 millióan vesznek részt ezen a napon 378 felvonuláson és 499 nagygyűlésen.

A jelentősebb politikai pártok, így a kommunisták, a liberális demokraták és az Igazságos Oroszország tagjai szintén majálisokat szerveztek. Az Oroszország Munkakonföderációja elnevezésű szakszervezeti tömörülés Szentpétervárra hirdette meg központi rendezvényét.

Digitális ellenállás a Telegram blokkolása miatt

Oroszország „északi fővárosában” egyébként kedden, egy nappal a moszkvai megmozdulás után több ezres tiltakozó megmozdulást tartottak Digitális ellenállás elnevezéssel a Telegram üzenetküldő szolgáltató blokkolását célzó hatósági kísérlet ellen. A szentpétervári megmozduláson a rendőrség előállított 10 tüntetőt, akik brit, uniós, izraeli és ukrán zászlókat vittek.

Kemerovóban a 60 halálos áldozatot követelő március 25-i plázatűz miatt kedden nem tartanak ünnepségeket. A tragédiát követő 40 napos gyászidőszak elteltével csütörtökön Kirill pátriárka áldásával Oroszország összes ortodox templomában megemlékező istentiszteletek lesznek.

Novoszibirszkben mintegy 3 ezer részvevővel „monstrációt” rendeztek. A 2004 óta az adminisztratív akadályok ellenére is minden évben megrendezett, abszurd karneválba hajló alternatív ifjúsági menet idei fő jelszava az „Északabbra Koreától” volt. A transzparensek egy része a Telegram üzenetközvetítő szolgáltató megkísérelt oroszországi blokkolását figurázta ki. A „monstráció” hagyománya a TASZSZ szerint az elmúlt években tucatnyi orosz városban – köztük Moszkvában és Szentpéterváron – valamint Ukrajnában, Észtországban és Csehországban is gyökeret vert.

Fokozott készültség egész Oroszországban

Az orosz munkatörvénykönyv értelmében május 1. a tavasz és a munka ünnepe, munkaszüneti nap.
A május 1-től a győzelem napjáig, május 9-ig tartó ünnepi időszakban a moszkvai tömegközlekedés védelmében rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A fővárosi önkormányzat tájékoztatása szerint a fokozott ellenőrzéshez a közlekedési vállalatok 11 ezer rendészét, valamint a rendőrség és a nemzeti gárda 5 ezer tagját mozgósították. Oroszország egész területén fokozott készültségbe helyezték a rendkívüli helyzetek minisztériuma (katasztrófavédelem) egységeit.

Oroszországban egyébként kedden lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a hivatalos létminimum szintjére, 11 163 rubelre (46 ezer forintra) emelkedik a minimálbér.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest