Az Egyesült Államok „valószínűleg” két éven belül nem költözteti át az izraeli nagykövetségét Tel-Avivból Jeruzsálembe – jelentette ki pénteken Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Párizsban.

Jeruzsálem végső státuszáról, a határokról a két félnek kell dönteni

„Ez nem olyan dolog, amely idén bekövetkezik, és valószínűleg még jövőre sem, de Donald Trump elnök azt akarja, hogy nagyon konkrétan és nagyon határozottan haladjunk előre” – mondta az amerikai diplomácia vezetője francia kollégájával, Jean-Yves Le Driannal folytatott megbeszélését követően.

Donald Trump szerdán, a több évtizedes amerikai politikával szakítva bejelentette: az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet a zsidó állam fővárosaként, és azt tervezi, hogy odaköltözteti nagykövetségét Tel-Avivból.

Rex Tillerson arra hívta fel a figyelmet, hogy az átköltözéshez meg kell „találni a helyszínt, építési terveket kell kidolgozni, meg kell szerezni a szükséges engedélyeket (köztük az amerikai kongresszusét),  és végül fel kell építeni a nagykövetséget”.

Azt is hangsúlyozta, hogy Donald Trump „nagyon világosan jelezte, hogy Jeruzsálem végső státuszáról és a határokról a két félnek kell tárgyalnia és döntenie”.

Tillerson találkozik Emmanuel Macron francia államfővel is

Rex Tillerson a Libanon barátai elnevezésű nemzetközi csoport találkozóján részt vesz Párizsban Szaad Haríri libanoni miniszterelnökkel, az ENSZ Biztonsági Tanácsácsa öt állandó tagjának, valamint Németország és Olaszország képviselőivel. Céljuk, hogy megerősítsék a libanoni kormányfő helyzetét.

Haríri kedden visszavonta november elején Szaúd-Arábiában megtett lemondását, és bejelentette, kormánya valamennyi tagja egyetért abban, hogy távol maradnak az arab országokban dúló konfliktusoktól. Az amerikai külügyminiszter a találkozót követően találkozik Emmanuel Macron francia államfővel is, akivel a közel-keleti helyzetet vitatják meg.

(Forrás: MTI)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét