Connect with us

Ez a nap

Elhunyt Baba néni, a matuzsálemi kort megélt sportlövő

Megosztás

Életének 104. évében elhunyt Kisgyörgy Lajosné – akit mindenki csak Baba néninek szólított –, egykori sportlövő és edző, 123-szoros országos bajnok – tudatta a sportági szövetség. A hihetetlenül magas kort megélt egykori versenyző hosszú életével mintegy igazolta, hogy a sport segíti az egészség megőrzését. 


Korcsolya és teniszütő helyett, puska és pisztoly

Kisgyörgyné Fedor Magda 1914. január 14-én született a Vas megyei Pinkaszentkirályiban. Iskoláit Szombathelyen végezte. Kezdetben a műkorcsolyázás és a tenisz volt a sportága, ám legnagyobb sikereit sportlövőként aratta. A Budapesti Honvéd Egyesület lövészszakosztályának 30 évig volt a sportolója, s még 60 évesen is aktívan versenyzett.

Hosszú sportpályafutása alatt 123 magyar bajnoki címet szerzett, puskás és pisztolyos számokban egyaránt. Sokszoros válogatottként több világ- és Európa-bajnokságon indult, ahol egyéniben és női csapatban is nyert ezüst- és bronzérmeket. Olimpián nem szerepelhetett, mivel a nők csak az 1984-es játékokon lőhettek először.

Aktív versenyzői karrierjét lezárva, edzőséget vállalt. Több egyesületnél is tanítványok sorát nevelte. A sportlövészet mellett, végig megmaradt a síelés szerelmesének. Még 90 éves kora után is hódolt a szenvedélyének. 95 esztendősen a Magyar Olimpiai Bizottság Fair-play Életmű-díját vehette át – sportpályafutása elismeréseként.

Január 14-én lett volna 104 éves.

(Forrás: MTI)



Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük