380 ezren írtak alá az Európai Ügyészségért

Nagyjából a harmadánál eddig 380 ezer aláírás jött össze a „Ne hagyjuk büntetlenül – 1 millió aláírás az Európai Ügyészséghez való csatlakozásért” című akció keretében – mondta az Index kérdésére Hadházy Ákos.

A pártok eddig nagyjából százezer aláírást gyűjtöttek

A független országgyűlési képviselő szerint a szám ennél még nagyobb lehet, három párt ugyanis – valószínűleg a tüntetések okozta felfordulás miatt – nem küldött összesítést a politikusnak. Ezen kívül azt is figyelembe kell venni, hogy a DK irodájában is bent égtek kitöltött ívek. A képviselő szerint a pártok eddig nagyjából százezer aláírást szállítottak a kezdeményezésnek.

A gyűjtés hivatalosan szeptember végén kezdődött, a pártok október közepén csatlakoztak szervezetten. Innen nézve két és fél hónap alatt 380 ezer aláírás komoly eredmény, ugyanakkor minden ilyen akciónak jóval nehezebb a második fele.

Aki ugyanis alá akarta írni magától, találhatott erre alkalmat. A következő öt hónapban – a gyűjtés a májusi EP-választásokig tart – azokat kellene elérniük, akik politikailag kevésbé aktívak, vagy nem találkoztak a lakóhelyükön standdal.

Januártól már kopogtatnak is

Hadházy szerint eddig csak kitelepülten gyűjtöttek, januártól viszont kezdődnek a kopogtatások, amitől sokat remél. Azt mondta, a napokban Szombathelyen járt, egy lépcsőházban 25 embert talált otthon, közülük 22 aláírt. Két olyan ember is, akik saját bevallásuk szerint Fidesz-szavazók, de mint mondták

az akció nem a Fideszt, hanem a korrupciót támadja, ezért aláírták

– mondta a politikus, aki szerint a pártokon kívül 1800 regisztrált aktivista segíti országszerte az akciót. Ugyanakkor ennél még több emberre lenne szükség, hogy tavaszra összejöjjön egymillió aláírás.

Tapasztalata szerint mind a gyűjtésben, mind az aláírásokban a közép vagy idősebb korosztály aktív, a fiatalok kevésbé. „Megértem a fiatalokat, hogy okádnak az egésztől, annyira mélyen van a politikai színvonal, hogy inkább nem is érdeklődnek iránta” – mondta a képviselő, aki szerint emiatt sok fiatal még nem is hallott az akcióról. Az viszont pozitívum szerinte, hogy a tüntetések hatására a kitelepüléseken négyszer-ötször annyian írnak alá egy nap, mint korábban, és úgy látja, ez a fiatalokat is aktivizálja.

(Forrás: Index)

Kapcsolódó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük