A tüdőnyomtatás felszámolhatja a donorhiányt

Az amerikai egészségügyi piac egyik legnagyobb cégének az a célja, hogy a közeljövőben ipari mennyiségben állíthassák elő 3D-nyomtatással szerveket, végleg felszámolva a donorhiány problémáját. 

Az United Therapeutics évi egymilliárd dollár értékben ad el tüdőgyógyszereket. Most egy hűtőszekrény méretű 3D-nyomtatóval állított elő egy próbadarabot, a légcső és két hörgő nyomtatott verzióját. A műszerv kollagénből készült, abból a fehérjéből, ami fontos szerepet tölt be az élőlények testének egyben tartásában.

Az elképzelés, hogy szöveteket 3D-nyomtatóval állítsanak elő, egyáltalán nem új, emberi bőrt és retinát is gyártottak le így. De egyelőre csak a nagyon vékony szövetekkel birkózott meg a technológia, melyekben nincsenek vérerek.

Az United abban bízik, hogy a nyomtatója éveken belül képes lesz teljesen felépített, tökéletesen funkcionáló tüdőt nyomtatni, hólyagocskákkal, hörgőcskékkel, kapillárisokkal együtt. Kihívást jelent a nyomtatott anyag megalkotása is: a kollagén alkalmas a technológia fejlesztésére, de emberi szervezetbe beültetni nem lehetne. A feladat így az, hogy emberi sejteket ültessenek be, ezzel téve élővé a műtüdőt.

Az United egyik leányvállalata, a Revivicor pedig genetikailag módosított disznókból állít elő szíveket, veséket és tüdőket, amiket egyelőre majmokba ültetnek be. Egy másik alvállalat, a Lung Bioengineering pedig donorprogramokból származó tüdőkbe pumpál új életet: már 250 ember kaphatott így olyan új tüdőt, ami egyébként egészségügyi szemétként végezte volna.

Ugyanakkor nem szabad arra számítani, hogy éveken belül ellepnek minket a működőképes nyomtatott tüdők: az United is azzal számol, hogy 12 év lehet, mire teljesen funkcionáló légzőszervet tudnak majd előállítani.

A bionyomtatás más, kevésbé problematikus területeken már előrébb jár: spanyol kutatók például már jól haladnak az égéséi sérültek számára nyomtatott bőrszövetek előállításával.

(Forrás: 444)

Kapcsolódó:

Kevesebb a donor, kevesebben kaphatnak új szervet

Korábbi cikkekKövetkező cikk

Megosztás

További cikkek
RTL megcsinálta! Miniszterelnök-jelölti vita április 5-én
Mi lesz veled, MSZP? – Kunhalmi Ágnes elnökaspiráns élőben

Lesz-e még MSZP? Lesz-e még ellenzék? Lesz-e még kormányváltás? Kunhalmi Ágnessel, az MSZP elnökaspiránsával beszélget a zoom.hu ma este. (forrás: zoom.hu)

csepeli kálvária vandálok
Megrongálták a csepeli kálváriát, a rendőrség nyomoz

Vandálok megrongálták a csepeli Tamariska-dombon lévő kálváriát - tájékoztatta a XXI. kerületi önkormányzat hétfőn közleményben az MTI-t. A Budapesti Rendőr-főkapitányság...

bulinegyed
„Éjszakai polgármester”-t Erzsébetvárosba!

A Liberálisok szerint nemmel kell szavazni az erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitva tartásáról szóló, február 18-ai helyi népszavazáson, mert csak így lehet...

Bezár