4 hetilap beperli a kormányt, de volt olyan, aki egy közös kávézástól is elzárkózott

Kormánypárti megszólalók és sajtóértők szerint a magyar médiapiacon baloldali fölény van, vagy legalábbis éppen csak kiegyensúlyozott a helyzet. Akik nem Fidesz-szemüvegen át nézik a valóságot, azok tisztában vannak azzal, hogy ez messze nem így van. Négy portál úgy döntött, megpróbálja a hivatalos utat végig járni és beperli a kormányt a médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt.

A 130 milliárdos torta

A médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt készül perelni a kormányt a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang

– írta meg a Kreatív. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) a magyar sajtó napja alkalmából kedden rendezett díjátadóján jelentették be, hogy a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Jelen és a Magyar Hang közösen indít pert a magyar kormány ellen a médiapiac torzítása és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt.

„A közmédia a mintegy 130 milliárdos állami pénzből nem a közt tájékoztatja, hanem kormányzati, kormánypárti propagandát nyom reggeltől estig. Pedig a médiaszolgáltatásról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi törvény kimondja:

A közszolgálati médiaszolgáltatás célja kiegyensúlyozott, pontos, alapos, tárgyilagos és felelős hírszolgáltatás, valamint -tájékoztatás. Na ez az, ami nem valósul meg”

– mondta Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke sajtónapi köszöntőjében, majd hozzátette: „Magyarországon szabad a sajtó, ám a szabadsághoz szükséges anyagi feltételek a kormány piaczavaró, egyoldalú reklámköltései miatt is ingatagok. Milyen piac az, ahol a kormány és az állami cégek a legnagyobb hirdetők? A piac torzul, a független média létbiztonsága eltűnik.

Ezt a gyakorlatot elégelte meg négy hetilap, és összefogtak. Eldöntötték, hogy beperlik a kormányt, piactorzítás és a hirdetések egyenlőtlen elosztása miatt”.

Nem mindenki áll ki magáért….

A Helsinki Bizottságnál dolgozó ügyvéd, Tóth Balázs segítségével azt vizsgálják, hogy milyen fórumokon lehet hatékonyan eljárást elindítani.

„Ennek lesz egy európai szintű kezdeményezése, vagyis eljárást indítunk az Európai Versenyhivatalnál”

– mondta az akciót kezdeményező Magyar Hang lapigazgatója, Lukács Csaba. A magyarországi bíróságokon való perindításról úgy fogalmazott:

„nincsenek nagy reményeink, de úgy érezzük kötelességünk ennek kezdeményezése is”,

valamint a versenyhivatalt is megkeresik.:

Nem vagyok naiv, nem számítok arra, hogy ezek után a Magyar Hangot el fogják lepni a kormányhirdetések. De ha azt el tudjuk érni, hogy nem tudják finanszírozni a saját, ún. propaganda médiájukat, már az is eredmény. A piactorzítás egyik lába legalább kiseik.

Lukácsék több hetilapot megkerestek, mielőtt a négyes összeállt volna, de

„volt, aki azt válaszolta, hogy az ügyvédjei tanácsára” a kapcsolatfelvételtől, egy közös kávézástól is elzárkózott.

A további részleteket ide kattintva tudja elolvasni.

Pin It on Pinterest