400 milliárd forint körüli megtakarításra kellene törekedni

Az Európai Bizottság újra figyelmeztette a magyar kormányt, hogy október 15-ig érdemi változtatásokat hajtson végre a jövő évi költségvetésben – mondta Varju László (DK), az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke kedden sajtótájékoztatón, azt követően, hogy más ellenzéki és kormánypárti politikusok mellett találkozott Manfred Bergmann-nal, az Európai Bizottság (EB) Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának Magyarországgal foglalkozó új igazgatójával.

A figyelmeztetést figyelmen kívül hagyták

Az ellenzéki politikus rámutatott: a magyar kormány korábban megállapodott az Európai Bizottsággal abban, hogy 1,7 százalékos hiányra fog törekedni. A kormány az idei költségvetésben nem hajtotta végre a korábbi vállalást, továbbá a már elfogadott jövő évi büdzsében sem járt el a megállapodás értelmében, holott a bizottság képviselői még időben, a törvény elfogadása előtt, tavasszal figyelmeztették – mondta.

Varju László szerint a kormány nemcsak a bizottsággal kötött megállapodást hagyja figyelmen kívül, de a stabilitási törvény előírásait sem tartja be. Amikor a növekedés és az infláció is meghaladja a 3 százalékot, speciális szabályok alkalmazására lenne szükség – idézte fel.

Át kellene térni az anticiklikus politikára

A „jelentős forintgyengüléshez hozzájáruló választási költségvetés” után a magyar emberek érdekében ideje lenne változtatni a költségvetési politikán és áttérni a takarékos, úgynevezett anticiklikus politikára – fogalmazott.

A képviselő elmondta, hogy a bizottság szerint a kormánynak hozzávetőleg 1 százalékos, 400 milliárd forint körüli megtakarításra kellene törekednie, amely összeg háromnegyedét javasolták már ebben az évben érvényesíteni. A költségvetési bizottság DK-s elnöke szerint a fölösleges kiadások lefaragásával megtakarítható lenne ez az összeg.

Egyeztetés az EB delegációjával

Az EB háromtagú delegációjával az európai ügyek bizottsága, a költségvetési bizottság és a gazdasági bizottság kormánypárti és ellenzéki képviselői egyeztettek kedden az Országgyűlésben.

(Forrás: MTI)

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük