43 éves hajléktalan az idei tél első áldozata - Városi Kurír

Sorting by

×

43 éves hajléktalan az idei tél első áldozata

A nagy többség annyit érzékel a tél első igazán hűvös napjaiban, hogy újabb réteg pulcsit kell felvenni, elő kell kotorni a vastag zoknit, bélelt cipót húzni, sapka-sál sem árt és persze pár fokkal melegebbre kell tekerni a fűtés gombját. Elképzelte már, hogy mindez nincs, éjjel-nappal csak az utca, a park, a bokor alja és a sok megvető tekintet?

Hirdetés

Az első fagyos éjszakát már nem élte túl egy hajléktalan, aki Nagykanizsán egy bevásárlóközpont közelében hűlt ki.

A helyi hajléktalanszállóval nem volt kapcsolata augusztus óta. Az utcai szolgálat sem tudott arról, hogy egy bokor alatt élt. A helyi szállón azért is álltak értetlenül az eset előtt, hiszen bárkit befogadnak, aki segítséget kér tőlük.

A nagykanizsai Róka József készítette a fotókat még szombaton délután, amikor már rendőrök helyszíneltek egy bevásárlóközpont mögötti területen. A felvételeken is látszik, egy ember rendezkedett be egy bokor tövében. A fotók készítője azt mondta, hogy éjjelente arrafelé többen is szoktak aludni.

“Nem szeretek odamenni a közelükbe, mert néha agresszívak”

– mondta Róka József.

A hajléktalan férfi augusztusban járt utoljára a nagykanizsai hajléktalanszállón

Három napot töltött akkor a szállón, majd teljesen eltűnt az ellátórendszer szeme elől. A férfi 43 éves volt. Az intézmény vezetője azt mondta, hogy ők mindenkit próbálnak rábeszélni arra, hogy kérjenek tőlük segítséget.

“Jobban szeretik a szabad életet, azt csinál kint amit akar. Tehát több oka is van annak, hogy nem jön be. Erőszakkal nem tudjuk behozni. Mindenkit, egyébként, kivétel nélkül akivel kapcsolatban van a szociális segítő szolgálat, mindenkit hívunk be, mindenkinek elmondjuk, hogy milyen lehetőségei vannak. Nálunk bőven van hely az éjjeli menedékhelyen”

– nyilatkozta Szőke Rozália, intézményvezető.

Szombatra virradó éjjel Nagykanizsán is fagypont alatt volt a hőmérséklet

Ezt már nem élte túl a férfi. A hajléktalanszállón élők szerint ott jó helyük van.

“Itt bent biztonságosabb. Meleg ételek vannak, meleg hely van, fürdési lehetőség is van, meg nincsenek bántalmazva az emberek. Itt normál körülmények között élünk. És sokkal jobb, meg teljes ellátás van”

– mondta Bogdán Boldizsár.

A nagykanizsai szállóra bárki bemehet, segítséget fog kapni, ráadásul itt nem kérnek negatív tesztet sem attól, aki jelentkezik. A 43 éves férfi egyébként a most kezdődő hideg időszak első hajléktalan áldozata.

Forrás

2020 február 5-ig 122 ember fagyott halálra, a többségük fűtetlen lakásban hűlt ki

– írta a Magyar Szociális Fórum (MSZF)  közleményében.

2019-ben március végéig 179-en váltak hypothermia áldozatává, a Központi Statisztikai Hivatal 2018-ra vonatkozó adatai szerint 259-en.

A rendszerváltás óta több mint 8500-an fagytak meg Magyarországon

A tömeges fagyhalál vétkes politikai mulasztás következménye. Annak tulajdonítható, hogy sorsukra hagynak idős, magányos, beteg, magatehetetlen embereket, pedig a magyar társadalom elöregedése államilag szervezett fokozott törődést követelne meg velük, a kilakoltatottaknak pedig nem biztosítanak lakhatást, hanem azt üzenik nekik, hogy gondoskodjanak magukról, a hideg elől pedig vonuljanak a melegbe

– írja az emberjogi fórum.

Újra indítjuk a “Fogadj örökbe egy utcára kényszerülőt” akciónkat,

amihez reményeink szerint idén is sokan csatlakoznak. Nem kérünk aláírást, nem osztogatunk jelvényt, egyszerűen reggelente és este -aki teheti- fogjon egy otthon feleslegessé váló pet-palackot, töltse meg meleg teával, egy szalvétába csomagoljon be pár szendvicset és induljon el megszokott útján. A pandémiára tekintettel egy-egy maszkot is elrejthet a kis csomagba! Higgye el, örömet és a túlélés lehetőségét adja ezzel egy embertársának!

Az új csupán annyi: ne feledje el Ön sem felvenni a szájmaszkját, ja és 20 órára érjen haza!

fideszútálati hangulatométer

Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.