444.hu: aki regisztrál az új kormányzati vakcinaoldalon, az Rogán Antaléknak adja meg az adatait

A frissen élesített kormányzati koronavírusvakcina-oldalon lehet regisztrálni a majdani ingyenes Covid-oltásra. Bár az oltásokat nem a regisztráció, hanem a rászorultság sorrendjében fogják majd beadni, a feliratkozás alapjában minden érdeklődőnek elemi érdeke, mert a kormányzat elvileg ezen keresztül (is) méri fel, hogy mekkora lesz az igény a nem kötelező oltóanyagra, vagyis hogy mennyit érdemes rendelniük.

A Nagytesó adatotfrissít?

  • Aki bejelentkezik az ingyenes oltásra, az egyúttal automatikusan átadja az adatait a Rogán Antal vezette Miniszterenöki Kabinetirodának.
  • Aki pedig bekattintja, hogy későbbi kapcsolattartásra is vágyik, annak az adatkezelője az az Idomsoft nevű cég lesz, ami a választási rendszer szoftverét is üzemelteti. És aminek egyes vezetői annyira közel állnak a Fideszhez, hogy 2010-ben a választások éjszakáján ott izgultak a párt legfelső vezetésének eredményváróján, Orbán Viktor Fidesz-elnök, Semjén Zsolt KDNP-elnök és Habony Árpád, Orbán nem hivatalos tanácsadója oldalán.

-foglalta össze a 444.hu.

Nem a regisztráció sorrendjében kajuk az oltást – akkor meg minek?

az oltásokat nem a regisztráció, hanem a rászorultság sorrendjében fogják majd beadni, a feliratkozás alapjában minden érdeklődőnek elemi érdeke, mert a kormányzat elvileg ezen keresztül (is) méri fel, hogy mekkora lesz az igény a nem kötelező oltóanyagra, vagyis hogy mennyit érdemes rendelniük. A rubrikák kitöltése után – a nevünket, lakcímünket, mailcímünket, telefonszámunkat, életkorunkat és TAJ-számunkat kell megadnunk – még két kattintható dobozt kell kipipálnunk ahhoz, hogy megnyomhassuk a REGISZTRÁLOK feliratú gombot.

Egészen pontosan az a helyzet, hogy a regisztrációs gomb felélesztéséhez elegendő kipipálni az első dobozt, amivel azt igazoljuk, hogy elolvastuk az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. A második pipával pedig ahhoz járulunk hozzá, hogy ha további kapcsolattartásra vágyunk, tartósan kezeljék az adatainkat.

Életszerű feltételezni, hogy a regisztrálók igen jelentős része mindkét lehetőséget bekattintja

Különös tekintettel arra, hogy az online kérdőív legelején kiemelt szöveg figyelmeztet arra, hogy az ember akkor kap tájékoztatást a vakcinával kapcsolatos információkról és a további lépésekről, ha jóváhagyja a további kapcsolattartást. Márpedig ki ne szeretne ilyen tájékoztatást.

Ha megnyomjuk az első gombot, akkor azzal ahhoz járulunk hozzá, hogy az adatainkat a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda gyűjtse össze, majd továbbítsa a a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), hogy aztán ez az állami szerv intézze az oltások előkészítését. A tájékoztató korrektül végigköveti, hogy mire és hogyan használják az adatainkat: a NEAK összeveti ezeket az általa vezetett más nyilvántartásokkal, majd felveszi a kapcsolatot a háziorvosunkkal. A NEAK a személyes adatainkat addig kezeli, amíg az az oltás leszervezéséhez ez szükséges, majd törli azokat.

Mivel erre a kérdőív eleje külön is figyelmeztet, várhatóan igen sok állampolgár fogja bekattintani a második dobozkát is, hiszen azt ígérik, hogy ez kell a tájékoztatáshoz.

<<< Friss hírek! >>>

Csakhogy ebben az esetben egészen más történik az adatainkkal!

A tájékoztató szerint ezeket ilyenkor a Rogán-féle Kabinetiroda kezeli – az előző esetben csak összegyűjti és továbbítja azokat – majd tárolásra átadja az Idomsoft Zrt. nevű cégnek, hogy az adatokat ezt a két szereplő addig kezelhesse és tárolhassa, amíg vissza nem vonjuk a beleegyezésünket.

Ismerős esetleg az Idomsoft neve? Ha rendszeres hírolvasó, ez könnyen lehetséges. A 2012. óta állami tulajdonban lévő cég 2010. óta üzemelteti a Nemzeti Választási Rendszert.

További részleteket ide kattintva olvashat.

drog

2 thoughts on “444.hu: aki regisztrál az új kormányzati vakcinaoldalon, az Rogán Antaléknak adja meg az adatait

  • A kormányzat maga sem tudja, mit akar a regisztrációval. Ebből biztosan lehet tudni, hogy kamu a regisztráció.

    Nem lehet megjelölni, melyik oltást akarja az ember. Egy email-címről egy oltást lehet kérni, ami gyerekek vagy idősek esetén probléma lehet. Vagyis a TAJ-szám egyediségét kellene nézni, nem az email-címét. A TAJ-számból már tudják a körzeti orvost: minek az email-cím, és pláne a telefonszám?

    A körzeti orvosok (esetleg önkormányzati segítséggel) meg tudnák szervezni az oltást.

    A statisztikák szerint négyszer annyi fideszes akarja oltatni magát, mint ellenzéki. Vagyis a regisztrációval van egy 80%-os párttámogatási lista friss adatokkal. Szerintem ez a dolog lényege: a 22-es választás.

  • Pingback:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük