5 évig is ülhet, aki a védettségi igazolvánnyal variál!

A törvényalkotó mindenre gondol. Most éppen arra a hiátusra reagáltak már előre, amit a védettséginek nevezett igazolvány adás-vétele-hamisítása témában mozgatta meg némelyek fantáziáját.

Az új szabály vasárnaptól érvényes

Öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő egy szombati kormányrendelet szerint, aki a védettségi igazolvánnyal kapcsolatos bűntettet követ el

– szúrta ki a hvg.hu.

A jogszabály szerint, az büntetendő, aki

„a SARS-CoV-2 koronavírus elleni védettség igazolásáról szóló kormányrendeletben meghatározott hamis közokiratot vagy magánokiratot készít, más nevére szóló valódi közokiratot vagy magánokiratot felhasznál, információs rendszerbe adatot jogosulatlanul vagy jogosultsága kereteit megsértve bevisz, megváltoztat, töröl vagy hozzáférhetetlenné tesz”.

A 60/2021. (II. 12.) Korm. rendelet a koronavírus elleni védettség igazolásáról nem tartalmazza a „közokirat” vagy „magánokirat” szavakat, de ez vonatkozik a védettségi igazolványról, tehát rá érvényes az új büntető szabály.

Ugyanaz a büntetés jár azért,

  • ha valaki hamis igazolványt forgalomba hoz,
  • azzal kereskedik,
  • bűncselekmény elkövetése céljából az ehhez szükséges vagy ezt könnyítő jelszót vagy számítástechnikai programot készít, forgalomba hoz, vagy azzal kereskedik.

Megvan a 4 millió, irány az 5!

Orbán Viktor szombaton jelentette be, egy percre sem pihen, a 4 millió beoltott után új célt jelölt ki. Nagyjából mindent szabadon használhatónak minősített, egyetlen feltételként -a józan észen kívül- a védettségi igazolvány meglétét szabta.

Az értők óvatosságra intenek… és nem a börtönbüntetés miatt!

 

védettség

One thought on “5 évig is ülhet, aki a védettségi igazolvánnyal variál!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük