5 online terjedő takarítási trend, amit jobb elfelejteni

Így karácsony előtt minden háztartásban előkerül a takarítás a nem mindenkinek örömteli tennivaló. Ahogy közeledik a szenteste dátuma és sűrűsödnek az események, egyszer csak neki kell gyürkőzni és ekkor érdemes tudni, mit, milyen sorrendben és mivel kezdjünk hozzá. Ebben próbálnak segíteni az alábbi tanácsok.

Ne dőljön be a neten terjedő takarítási trükköknek, veszélyesek is lehetnek

Az internet tele jobbnál jobb takarítási trükkökkel, többet közülük a karácsony előtti nagytakarítási hajrában biztosan sokan kipróbálnak. Van, ami valóban működik, de sajnos rengeteg olyan csodamódszer terjed, ami nem csak felesleges pénzkidobás, de még veszélyes is – hívja fel a figyelmet az egyik legnagyobb hazai tisztítóeszközgyártó, a siklósi BONUS Kft. Íme 6 takarítási tipp, amit érdemes messziről elkerülni!

Tükörre ablaktisztítót inkább ne!

Az ablaktisztítókat valóban csak ablakok tisztítására fejlesztették ki. Csillogó és makulátlan felületet eredményez az üvegen, a gondolat pedig kézenfekvő, hogy ugyanilyen jól működik más felületeken is. A tükör azonban nem sima üvegfelület, az ablaktisztító szerek károsíthatják a tükröződő felületeket. Helyette használjunk egy nedves MicroUNI mikroszálas kendőt, majd töröljük szárazra és szöszmentesre a leszőtt felületű MicroGlass kendővel.

Ecetet mindenre

Az ecet az egyik legkörnyezetkímélőbb természetes tisztítószer. Vizsgálatok szerint a 10%-os ecet a kórokozók 99,99%-át elpusztítja, így tökéletesen fertőtlenít is. Van azonban néhány olyan felület, amin savtartalma miatt egyáltalán nem javasolt használni, ilyenek a fabútorok, képernyők, kijelzők, fúgák, vinyl és linoleum padlók és a kőből készült felületek.

Tisztítószerek keverése TILOS!

Amikor egy makacs szennyeződéssel küzdünk, a nehéz munka leküzdésére csábító lehet két erős tisztítószer összeöntése. A valóság inkább óvatosságra int: attól, hogy egy termék működik, egy másikkal keverve nem lesz hatékonyabb. Jobb esetben elvesztik hatóerejüket, rosszabb esetben pedig veszélyes szituációt is teremthetünk vele. És még ha a rögtönzött tisztítószer-kombináció nem is veszélyes vagy mérgező, nem tudhatjuk, hogy a milyen hatással lehet egy felületre vagy szövetre. Az egyik legveszélyesebb kombináció a fehérítő (hipó) és ecet vagy ammónia, illetve a hirdogén-peroxid és ecet összeöntése.

WC tisztítás mosogatószerrel

A WC tisztántartása minden háztartásban kulcskérdés. Ez vezethetett ahhoz az ötlethez, hogy sokan heti többszöri gyakorisággal mosogatószerrel tisztítják a WC-csészét, hiszen az többnyire mindig kéznél van. Az eredmény ugyan ragyogó lehet, de nem éri meg. A mosogatószer károsíthatja a gumitömítéseket, ami szivárgáshoz vezethet.

WC takarítás kólával

A kóla használata szintén kerülendő a WC takarításkor. Bár az üdítőben található foszforsav lassan tényleg feloldja a vízkövet, az ecethez képest drága és a hatásfoka is rosszabb, így felesleges erre alkalmazni – hívják fel a figyelmet a BONUS szakértői.