Városi kurír
A napi fontos.

Akár 500 évig is élhetnek a titokzatos grönlandi cápák

0 52

A leghosszabb ideig élő gerinceseket az újfundlandi Memorial Egyetem kutatói kapták lencsevégre kanadai vizeken.
[mnky_ads id=”10551″]

Brynn Devini és Laura Wheeland

az újfundlandi Memorial Egyetem kutatóiként Kanada sarkköri vizeinek ököszisztémáját tanulmányozták, mélytengeri kamerákkal 2015-ben és 2016-ban, július és szeptember között. A kutatásuk során – melynek eredményeit január végén közölték a Nature hasábjain – a különösen ritka és a világ leghosszabb ideig élő gerinceseként számon tartott grönlandi cápákat is sikerült lencsevégre kapniuk, összesen 142 példányt. Több, mint 250 órányi videóanyagot rögzítettek, amelynek segítségével behatóbban tudták tanulmányozni az állatok életmódját.

A grönlandi cápákat természetes közegükben nehéz megfigyelni: az eddigi legtöbb információ róluk főként a kereskedelmi halászatból származik, az 1960-as évekig ugyanis a májuk olajáért népszerű célpontjai voltak a halászoknak.
[mnky_ads id=”10552″]
Az új információk szerint az Atlanti-óceán északi részén és a Jeges-tengerben élnek és akár 2774 méter mélységig is képesek merülni. Mozgásuk lassú és évente csak néhány centit nőnek, amiből a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy életkoruk akár több száz év is lehet. Erre később a radiokarbonos kormeghatározás is ráerősített, a szemlencséjük fehérjéin végzett elemzés ugyanis kimutatta, hogy akár félezer évig is élhetnek.
[mnky_ads id=”10553″]
Farmosi Nóra

Globoport

Kapcsolódó:

Menekültevő cápák a Földközi-tengeren

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ