Connect with us

Ez a nap

Üzemzavar a paksi atomerőműben

Jávor Benedek
Megosztás

Üzemzavar volt ma hajnalban a paksi atomerőműben, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs – közölte az MVM Paksi Atomerőmű honlapján.



A közlemény szerint  az atomerőmű 4. blokkján pénteken 01.33 órakor a 8-as generátor hibajelzést adott, emiatt védelmi működés lépett életbe, ami a 8. turbina kiesését váltotta ki. A hiba feltárása érdekében a szakemberek 03.18 – 05.12 óra között lekapcsolták a feszültséget, ezért erre az időszakra a 7. turbinát is leállították.

A 4-es blokk  félgőzzel üzemel

A hiba elhárítása folyamatban van, a 4-es blokk  250 megawattos teljesítményen, „félgőzzel” üzemel.

Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs – szögezte le a közlemény.

Éjszakára eléri névleges teljesítményét az atomerőmű 4. blokkja

A négyes blokk éjszakára eléri maximális teljesítményét a paksi atomerőműben, a szakemberek hozzáfogtak a meghibásodott alkatrész cseréjéhez – közölte Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Kovács Antal elmondta, hogy az atomerőmű szakemberei azonosították a műszaki probléma okát: egy forgóalkatrész hibásodott meg, ami nem atomerőműspecifikus, az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nincs.

„Kollégáim hozzáfogtak az alkatrész cseréjéhez. Terveink szerint még éjszaka eléri a blokk a száz százalékos teljesítményt” – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

(Forrás: MTI)



Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük