620 ezer budapestitől tagadta meg az Orbán-kormány a rezsitámogatást – Perel a DK – Frissítve!

Ahogy arról beszámoltunk, az összesen 44.000 millió közforint rezsitámogatást Gulyás Gergely fel- illetve lefelé tartott hüvelykujja alapján osztották el a (vár)városok és a (vár)önkormányzatok között úgy, hogy hat ellenzéki vezetésű kerületnek egy fillér sem jutott. Pert indítanak a DK fővárosi polgármesterei, mert közleményük szerint Orbán politikai bosszúból megtagadta a kerületek rezsitámogatását.

Az 1/3-ad

Budapest lakosságának egyharmadától, összesen 620 ezer embertől tagadta meg az Orbán-kormány a budapestiek adóiból is fizetett rezsitámogatást pusztán azért, mert ellenzéki vezetésű önkormányzatokat választottak. Egyetlen fillér segítséget sem kapott a fővárosnak szánt 8 milliárd forintos rezsikompenzációból öt DK-s polgármester által vezetett kerület – a III., a IV., a XI., a XV. és a XVIII. kerület –, valamint Ferencváros sem – írták közleményükben.

Nem OK!

A Demokratikus Koalíció polgármesterei nem nyugszanak bele abba, hogy politikai bosszúból Orbán Viktor 620 ezer budapesti lakost hagyott magára a rezsiválságban, ezért pert indítanak az Orbán-kormány ellen. Mivel a kormány által odaítélt önkormányzati támogatási összegek mögött nincsenek tisztességes számítások,

a DK-s vezetésű kerületek a megítélt fővárosi kompenzáció átlagos összegére, kerületenként 471,5 millió forintra tartanak igényt.

„Orbán nem tárgyal, nem kormányoz…”

A Demokratikus Koalíció polgármesterei korábban per helyett inkább közösen tárgyaltak volna a rezsikompenzációról, mert nem akartak egyénileg alkudozni a pénz kiosztásával megbízott kormánybiztossal, azonban a tárgyalás lehetőségét jogtalanul megtagadták tőlük. Pedig az ország nem épülhet a kormánnyal kötött egyéni alkuk sorozatára, hanem becsületes, kiszámítható kormányzás szükséges. Orbán Viktor azonban nem tárgyal és nem kormányoz, csak büntet és elvesz. Ezért az Árnyékkormány Magyarország egyetlen reménye arra, hogy végre minden önkormányzat tisztességes és igazságos bánásmódban részesüljön – zárták bejelentésüket.

Frissítés!

Láng Zsolt a közép-magyarországi gazdaságfejlesztési zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos elmondta a DK feljelentésének hírére reagálva:

„…ez komolytalan lépés (…) látszik az odaítélt támogatásokból, hogy pártállástól függetlenül minden önkormányzat kapott segítséget. Csak azok nem, amelyek vezetői nem mentek el az erről szóló egyeztetésre, nem kértek segítséget. Ezek a kerületek vagy olyan jól állnak, hogy nem kell nekik a támogatás, vagy nem akarnak segítséget nyújtani az ott élőknek (…) szomorú, hogy fontosabb volt ezen kerületvezetőknek a pártközpont utasítása, mint a kerületi lakók.”

Láng Zsolt elmondta azt is, hogy Balla György miniszteri biztos 137 vidéki, ő maga pedig 17 budapesti kerület vezetőjével tárgyalt a támogatásról.