7 tanács szívbetegeknek

Ha az ember nem egészséges, akkor minden évszaknak megvan a maga rizikója, nincs ez másként a szívzűrök és a tél esetében sem. Érdemes tehát az alábbi 7 jó tanácsra odafigyelni!

Ezekre figyeljen!

  1. Ahelyett, hogy egyetlen vastag kabátot viselnénk, öltözzünk rétegesen, mert a rétegek közti levegősáv is tartja a hőt.
  2. Mivel sok hőt veszthetünk a fejünkön keresztül, mindig viseljünk sapkát. Különösen fontos, hogy fület is melegítsük, akár külön fülvédővel. Ugyanilyen hangsúlyos a vastag kesztyű és zokni viselése, hiszen a végtagokon is sok hő távozhat.
  3. Sem a szabadban tartózkodás alatt, sem előtte nem tanácsos alkoholt fogyasztani, hiszen miközben az alkohol a melegség érzését kelti, kitágítja az ereket, így a hő távozik a főbb szervektől, amelyeknek pedig nagy szükségük lenne rá.
  4. Ha fizikai aktivitást végzünk, előtte ne fogyasszunk nehéz ételeket, mert ez együtt túl nagy terhet róhat a szívünkre.
  5. Amennyiben havat kell lapátolnunk, használjunk kisebb lapátot, amelyre egyszerre kisebb tömegű hó fér rá. A túl sok hó lapátolása éppolyan hirtelen megemelheti a vérnyomást, mint például a súlyemelés. Ha lehetséges, csak toljuk a havat.
  6. Aki eleve szívproblémával küzd, csakis a kisebb megterhelést jelentű aktivitásokba fogjon bele, és legyen tisztában a határaival, illetve a szívinfarktus jeleivel is, adott esetben pedig ne késlekedjen kihívni a mentőket.
  7. Télen, tél végén az ismert szívbetegek jól teszik, ha részt vesznek egy kardiológiai kivizsgáláson, akár tünet nélkül is. Ilyenkor kiderülhet, érte-e valamilyen további károsodást a szív-érrendszert, megfigyelhetjük, változott-e a terhelhetőség és az eredményeknek megfelelően szükség esetén módosíthatjuk a kezelést.

Orvosmeteorológiai előrejelzés

Héltfő:

Hazánkban hétfőn délelőtt az ország nagy részén borult, csapadékos lesz az idő, csupán az északkeleti tájakon szűnhet meg a csapadék. Délután észak felől egyre többfelé megszűnik a csapadék, de nagyrészt borult marad az ég. A szél napközben erős északnyugati lesz. Hajnalban -1, 4 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 1, 6 fok között alakul. Késő este -3, 2 fok lesz. Hétfőn hidegfront halad át felettünk. A frontérzékenyek körében görcsös panaszok jelentkezhetnek. A viharos szél hatására többen erős fejfájást tapasztalhatnak, emellett ingerlékenység és nyugtalanság jelentkezhet. A kismamáknál előbb beindulhat a szülés a szívbetegek körében nő az infarktusveszély. A közlekedés során a viharos széllökések és a csapadék jelentik a fő veszélyt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Kedd:

Front mentes nap. Változóan felhős lesz az ég, záporeső, hószállingózás, havas eső zápor kialakulhat. A szél napközben erős északnyugati lesz. Hajnalban -5, 0 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 0, 5 fok között alakul.

Szerda:

Frontmentes nap! A változóan felhős ég mellett záporok, hózáporok kialakulása várható. A szél napközben erős északnyugati lesz. Hajnalban -2, 3 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke -1, 4 fok között alakul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Pin It on Pinterest