Városi kurír
A napi fontos.

70 éves a királyfi

A legrégebben vár a trónra

0 605

A walesi hercegről, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg elsőszülött fiáról Károly hercegről a BBC televízió készített eddig példátlan mélységű portréműsort.  Az alkalom, hogy a trónörökös jövő szerdán ünnepli 70. születésnapját.

Akinek tilos a napi politika

A csütörtök este műsorra tűzött, részleteiben előre ismertetett program készítői egy teljes éven át kísérhették figyelemmel és rögzíthették Károly és családja mindennapjait.   Interjú is készült a herceggel.
Az interjú rendkívüli jelentőségű, hiszen Károly most beszélt hivatalosan és nyilvánosan először és nagy valószínűséggel utoljára arról, hogy miként látja majdani szerepét királyként. A brit udvari protokoll ugyanis szigorúan körülírt határokat szab annak, hogy az Egyesült Királyság mindenkori uralkodója mikor mit mondhat a nyilvánosság előtt. Az egyik legszigorúbb szabály az, hogy napi politikai kérdésekben egyáltalán nem nyilváníthat véleményt. Még kevésbé tehet kísérletet saját kormánya politikai döntéseinek befolyásolására.
Károlyról ugyanakkor köztudott, hogy az elmúlt évtizedekben nem tett lakatot a szájára. Ha nem tetszett neki valami, véleményét rendszeres magánlevelekben is kifejtette például Tony Blair volt munkáspárti miniszterelnöknek.
Komoly feltűnést keltett az is, amikor II. Erzsébet királynő 2015 októberében állami látogatáson fogadta Londonban Hszi Csin-ping kínai elnököt, Károly herceg és felesége,távol maradt a bankettről.

Fenntartásai vannak Kína emberjogi politikájával szemben

Az udvar annak idején erre nem adott hivatalos magyarázatot, de egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a trónörökös ezzel akarta érzékeltetni, hogy fenntartásokkal viseltet Kína emberi jogi gyakorlatával szemben.
A csütörtöki BBC-műsorban ugyanakkor a walesi herceg kijelenti: mindig azon igyekezett, hogy bármit tesz is, annak ne legyen pártpolitikai jellege. Elismerte azonban azt is, hogy uralkodóként “egészen más” magatartást kell majd tanúsítania, mint trónörökösként. Kijelentette: “képtelenség” lenne azt gondolni, hogy ha trónra lép, mindent folytathat ugyanúgy, mint eddig, mivel “a két helyzet teljesen különbözik egymástól”. Hozzátette: nem annyira “ostoba”, hogy ezt ne értse meg.
Károly herceg hangsúlyozta ugyanakkor: mindig is fejtörést okozott számára, hogy mi számít beleszólásnak. “Ha beleszólás az, hogy aggódom a (brit) városok belső területeinek állapota és az ott élők életkörülményei miatt, ahogy ezt már 40 éve is tettem, akkor erre nagyon büszke vagyok” – jelenti ki a brit trón várományosa a BBC-interjúban.

Klikk, és megtudja mit mondanak apjukról a kis hercegek

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ