70 millió forint EU-s pénzből készült infografika – nem interaktív, nem jelzi, hol, hányan fertőződtek meg

A manapság röpködő milliárdokkal ellentétben Hadházy Ákos legújabb bejegyzésében “csak” 70 millió forintról beszél, ami talán jobban elképzelhető összeg az egyes ember szemében. Most ennyiről derülhet ki, hogy tök feleslegesen költötték el, mi pedig újra értékelhető adatok nélkül maradtunk.

“70 millió forint EU-s pénzből készült ez az infografikának hívott szörnyűség?

A minap a sajtó is beszámolt róla az Operatív Törzsnek nevezett propagandabrigád egy egészen primitív és lehangoló akciójáról, amikor közzétett egy

“részletes területi adatokat”

tartalmazó térképet amelyen állítólag az látszik, hogy az ország mely települései mennyire fertőzöttek.

A térkép nem volt interaktív, nem lehetett az egyes településekre kattintva pontos adatot kapni, két jelkód volt csupán, a piros és a zöld, attól függően, hogy az adott településen volt-e már fertőzés vagy sem. Az külön elképesztő igénytelenség, hogy ahol a kis karikák összeérnek (mert közel vannak települések egymáshoz), ott sötétebb piros karikák jönnek létre, azt a hamis látszatot keltve, mintha az adott régió fertőzöttebb lenne (pedig csak több, sűrűbben fekvő kis falu van arra).

Nos, most eszembe jutott, hol láttam ilyen “korszerű térinformatikáról” leírást:

a Müller Cecília vezette Nemzethy Népegészségügyi Központ honlapján.

Eszerint 70 millió EU-pénzt költöttünk egy ilyen projektre:

“A fertőző betegségek tekintetében a munkacsoport a jogszabályi kötelezettség által meghatározott adatkörön belül (bejelentendő fertőző betegségek – melyek betegség-specifikus járványügyi intézkedésekkel kontroll alatt tarthatók) e betegségeknek a szokásos mértéket jelentősen meghaladó előfordulásának térképes módszerrel történő megjelenítését tűzte ki célul. Az elemzés és térképes ábrázolás segít a döntéshozóknak az általános járványügyi helyzet áttekintése során az aktuálisan kritikus helyzetre vonatkozó információk (betegség, hely, idő) gyors azonosításában, áttekintésében. Lehetővé teszi, hogy az adott betegség szokatlan mértékű előfordulása esetén az erőforrásokat a kritikus helyre összpontosítsák, a járványokat gyorsan és hatékonyan felszámolják és így a járványok által okozott következményeket csökkentsék, és a korábbi események tanulságait levonva, új megelőző intézkedések bevezetésével kerüljék el a hasonló események megismétlődését.”

Ha ennyi lett belőle (zöld és piros pöttyök egy térképen), akkor Müller intézete csúnyán ellopott 70 milliót.

Hogy mire és kinek adtak ebből a pénzből, nem tudhatjuk, mert a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján – törvénytelenül –

2018 második negyedévét, amióta Müller a vezető, nincsenek fent az 5 milliónál nagyobb szerződések adatai.

Pedig a Népegészségügyi Központ sok millárdnyi EU pénzből futtat elvileg projekteket

Őszintén szólva már nincs kedvem utánajárni ezeknek a milliárdos projektnek, annyira szomorú látni a teljes káoszt, ami a szétvert ÁNTSZ romjain Müller vezetésével járványvédelem címszóval történik.

Úgy érzem, ha loptak, az volt a legkisebb bűnük, sajnos.

Kásler

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük