A Mazsihisz közleménye a holokauszt alatt a Dunába lőtt zsidók maradványai felkutatása kapcsán

A holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába

Sajtóinformációink szerint „Kedden kamerás, szonáros próbakutatást végzett a Duna budapesti szakaszán a ZAKA izraeli nem kormányzati szervezet mentőcsapata. Februárban húszan térnek majd vissza, hogy hosszabban vizsgálódjanak a második világháborúban a Dunába lőtt zsidó emberek maradványaiért – mondta az Indexnek Lydia Weitzman, a szervezet sajtómunkatársa.” (Index)

- Hirdetés -

Aryeh Deri izraeli belügyminiszter Twitter-oldalán  írt a dunai kutatásról, és hozzátette, az elhunytak maradványait Izraelbe szállítják, majd ott temetik el őket.

A hírrel kapcsolatban a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

Történész kutatók szerint a holokauszt alatt több ezer embert lőttek a Dunába, illetve Budapest ostroma alatt sokan vesztek a folyóba. Csontjaik vélhetően teljesen szétszóródtak a hetvenöt esztendő alatt és elképzelhető, hogy Európa egyik legnagyobb folyója egészen a Fekete-tengerig bemosta őket. Így minden kutatás és azok eredményessége megkérdőjelezhető.

Különleges véletlen volt

2016. április 15-én, a Mazsihisz hosszas tudományos munkát és rabbinikus disputát követően, a Kozma utcai zsidó temetőben temette el a Margit híd felújításakor fellelt maradványokat. A csontok akkor egy különleges véletlen folytán kerültek elő. A németek által felrobbantott híd egy lemeze partközelben megakadt, s ennél a lemeznél torlódtak össze a víz alatt azok a testek, amelyeket vélhetően a folyó felsőbb szakaszán lőttek a Dunába 1944-45 telén.

Az orvostechnológiai vizsgálatok kimondták, a csontok konkrét személyekhez kapcsolása lehetetlen. A megtalált csontokat a Mazsihisz neológ zsidó temetőben, zsidó szertartás keretében, az ősi tradícióknak megfelelően temette el. A Mazsihisz a végtisztességet minden körülményre és érzékenységre figyelemmel adta meg az áldozatoknak. A csontokat tartalmazó koporsót neológ, ortodox és chabad rabbik vitték, keresztény vallási vezetők és a magyar kormány képviselőinek jelenlétében.

Sérti a holtak nyugalmát

A Mazsihisz rabbinikusi állásfoglalása szerint „A holtak nyughelyének megzavarása bonyolult és érzékeny kérdéskör. Az esetlegesen fellelhető csontok után kutatni felesleges, sérti a kutatás közben megtalált zsidó vagy nem zsidó holtak nyugalmát és méltóságát, sérti a haláchát” (zsidó vallásjogot).

A maradványok Izraelbe történő szállításának indoka – miszerint csak ott lehet zsidó tradíciók szerint eltemetni őket – figyelmen kívül hagy releváns halachikus megfontolásokat és dehonesztálja a magyarországi zsidó diaszpórát. Közösségünket felkavarta a kutatás híre, különösen az esetlegesen megtalált maradványok minden körülmények közötti Izraelbe szállítása.

(Forrás: Mazsihisz, MTI/OS)

Kapcsolódó

Megemlékeztek a fővárosi gettó felszabadításáról

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét