79 éves korában meghalt Chick Corea – Legyen könnyű neki a föld!

79 éves korában elhunyt az ismert zenész, Chick Corea. A zenész Facebook-oldalán közölték a hírt. A zongorista rákban hunyt el, a súlyos betegséget nemrég fedezték fel nála.

A zenész február 9-én hunyt el, a közlemény szerint egy ritka daganatos betegségben, „amelyet csak nemrég fedeztek fel”.

„Szeretett férj, apa és nagyapa volt, sokaknak pedig nagyszerű mentora és barátja. Munkája és a világ bejárásával töltött évtizedei révén milliók életét érintette meg és inspirálta”

-írja a bejegyzés. Corea összesen 23-szoros Grammy-díjas művész volt. Nem véletlenül vált az egyik legmeghatározóbb jazzlegendává az évtizedek alatt. Egyike volt azoknak a zenészeknek, akik úgy tudtak folyamatosan megújulni, hogy rendre a jazzen belül újabb iskolákat indítottak el.

Armando Anthony „Chick” Corea (Chelsea, Massachusetts, 1941. június 12. – 2021. február 9.) többszörös Grammy-díjas amerikai jazz-zongorista és zeneszerző. Miles Davis zenésztársaként, majd a Return to Forever vezetőjeként a fúziós zene egyik úttörője. Nyolcévesen már dobolni tanult, amit később zongorajátékában is viszonthallhatunk, saját egyedi ritmusvariációi, melyekben a zongorát ütős hangszerként használja, a mai napig jellegzetes Corea stílusjegyek.

„Boston jazzörökségét hallhatják a bemutatásában”

– vélekednek róla egyes nagy dzsessz-zenész társak. Nagy hatással volt zenei pályafutására Salvatore Sullo hangverseny-zongorista, akit először nyolcéves korában hallott játszani. Később megismertette őt a klasszikus zenével és bevezette a zenei fogalmazás művészetébe. Eleinte nagy zenészek műveit játszotta szülővárosában, zenekarokat alakított, és a bebop stílusában feldolgozásokat készítettek. Fellépéseikor apja hagyományait folytatva, ragaszkodott a fekete szmoking viseléséhez.

Első saját számokat is játszó triójában találkozott Bill Fitch dobossal, aki megismertette őt a latin zenével

Később New Yorkba költözött, ahol Peter Schickele tanította. Élvezte a nagyváros zenei zsongását, ami majd a szakmai előmenetelének lett kezdő állomása.

A népzene és jazz ötvözete persze jóval korábban jellemezte az életútját, Mongo Santamaria, valamint Montego Joe zenekaraiban a legautentikusabb zenei műhelyekben játszott latin és afro-kubai zenéket, illetve azoknak a jazzel való ötvözetét.

Chick Corea generációjának egyik legsokoldalúbb zenésze volt

Élénken érdekelte a hangszer határainak meghaladása, miközben ugyanúgy elmélyült a népzenék és a zenei tradíciók tanulmányozásában, valamint a klasszikus zenét jellemző precíz szerkesztettséget is kutatta, és használta.

Az 1960-as években kezdték megismerni a nevét

Együtt játszott Blue Mitchell trombitással, Herbie Mannal, Willie Bobóval és Mongo Santamaríával.

  • 1968-ban belépett Miles Davis együttesébe, és néhány kiemelkedő albumán közreműködött. Miles Davies után 1970-ben Dave Holland és Barry Altschul mellett akusztikus free dzsesszel kísérletezett. Számos jelentős felvételt készítettek.
  • 1971-ben jött létre a latin fúziós zene fontos képviselőjével a Return To Forever, melyben a hetvenes évek végéig Chick Corea mellett Stanley Clarke, Al Di Meola, Lenny White, majd Airto Moreira, Stanley Clarke, Joe Farrell és Flora Purim szerepelt.

A 80-as évek elején Chick Corea főként a zeneszerzéssel foglalkozott, emellett Herbie Hancock és Michael Brecker zenészekkel játszott. Aztán megalakította a fúziós zenét játszó Electric Bandet. (Forrás)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük