Szépkorúak, figyeljetek! A 80-on felüliek fele, a 60-on felüliek harmada védtelen, ha a gagyi kínai oltást kapta! - Városi Kurír

Sorting by

×

Szépkorúak, figyeljetek! A 80-on felüliek fele, a 60-on felüliek harmada védtelen, ha a gagyi kínai oltást kapta!

A hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felüliek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség – idézte fel az Indexnek Boldogkői Zsolt virológus a Sinopharm-vakcina antitestmérési tapasztalatait. A kínai oltóanyag sokaknál semmilyen védettséget nem mutat, a hamis biztonságérzet egy újabb hullám esetén pedig sok szempontból is veszélyes lehet – foglalta össze az Index a helyzetet.

Hirdetés

Kikérem magamnak, hogy rámlőcsölték a döntés felelősségét!

Vannak, akik csak kíváncsiságból, míg mások az elmúlt hetek aggasztó hírei miatt térnek be egy-egy antitestmérő állomásra, de mint arról korábban beszámoltunk, a Fővárosi Önkormányzat is ingyenes antitestmérést ajánl az időseknek, ugyanis

kezd egyre biztosabbá válni, hogy hatvan év felett a Sinopharm-vakcina hatékonysága megkérdőjelezhető.

A hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százaléknál nem alakult ki megfelelő védettség. Számukra különösen indokolt lenne a harmadik oltás, de mindenki másnak is, akinél a teszt kritikusan alacsony vagy nem létező ellenanyagszintet mutatott

– nyilatkozta az Indexnek Boldogkői Zsolt virológus, utalva arra, hogy a probléma más vakcinák és más korosztályok esetében is jelentkezhet.

Tény: sokan utaznak Romániába oltásért

A szakember azt a tényt is megerősítette, miszerint több magyar is kiutazott Romániába annak érdekében, hogy megkapja a harmadik oltást, ami már azért is nonszensz, mert itthon is komoly mennyiségű vakcina van bespájzolva. Emellett világszerte több helyen keresztoltásokkal kísérleteznek, Németországban például az első AstraZeneca után második oltásnak az mRNS-alapú vakcinákat javasolják, az eddigi eredmények pedig kifejezetten biztatók.

Mit tegyél, ha oltottan vagy oltatlan?

Boldogkői Zsolt szerint fel kellene mérni, hogy hányan vannak ilyen helyzetben, és ezzel párhuzamosan fontos lenne kideríteni, hogy két adag Sinopharm után miképp reagál a szervezet egy harmadik oltásként beadott mRNS-alapú oltóanyagra.

A probléma csak az, hogy a kínai vakcinával kapcsolatban még nincsenek előrehaladott vizsgálatok a harmadik oltásra vonatkozóan, és amíg a gyártói előírás nem teszi lehetővé, addig feltételezhetően itthon is a két oltáshoz fognak ragaszkodni

– jelentette ki a virológus. Mint ismert, Magyarországon az enyhítéseket is a beadott oltások számához kötötték. Itthon már több mint 5,5 millióan kaptak oltást, közülük a legtöbben már a védettségi igazolványukat is kézhez vették.

Hazánk valódi védettségét ugyanakkor csak az szemléltetné, ha készülne egy országos antitestvizsgálat, ez viszont egyelőre nem szerepel a kormány tervei között.

Vagy mégis….?

„Örömmel látjuk, hogy a Semmelweis Egyetem ezen a téren is úttörő, hiszen aki szeretné, náluk is megnézetheti. Nem tervezzük, hogy országos akciót hirdessünk azért, hogy nézegessük, méregessük az ellenanyagot”

– válaszolta az ATV kérdésére Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Közösségi Élet Újraindításáért Felelős Operatív Törzs sajtótájékoztatóján.

Lehet hinni a teszteknek?

„Hiába van sok bizonytalanság a tesztekkel kapcsolatban, ha nem lennének megbízhatók, akkor összevissza hoznák az eredményeket. A mérések azonban rendre azt mutatják, hogy a Sinopharm-vakcina nem ad akkora védettséget, mint például a Pfizer”

– mondta a virológusprofesszor, aki szerint azoknak a hatvan év felettieknek, akik kínai oltást kaptak, érdemes lehet elmenni egy antitestmérésre, de

az időseknek ellenanyagszinttől függetlenül is fontos lehet a harmadik oltás.

Kapcsolódó

Megjöttek a fővárosi eredmények!

A Fővárosi Önkormányzat a kerületi önkormányzatokkal együttműködve az elmúlt hét elejétől ingyenesen lehetőséget biztosított 60 év feletti budapesti lakosok számára koronavírusantitest-tesztelésre – derül ki a Fővárosi Önkormányzat keddi sajtóközleményéből.

Mint írták: a tesztelés során vénás vérből vett mintából, az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt módszer alkalmazásával, szerződött külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkezők önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, amely alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben értékelhető ki részletesen az eredmény.

Az 1760 értékelhető vizsgálat – a résztvevők véletlenszerű kiválasztásának, illetve a súlyozás hiányában – ugyan nem képvisel a 60 év feletti budapestiek vonatkozásában reprezentatív mintát, azonban az önkéntesen tett nyilatkozatok és adatszolgáltatások alapján elvégzett adatok értékelése és bemutatása is tanulságokkal szolgál.

Vagyis….

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésben részt vevő, az oltásukról nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos mértékben volt tapasztalható az IgG típusú neutralizáló antitestek elégtelen mennyiségének jelenléte a vérkeringésben.

A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb. Mint látható:

a Pfizernél kettő, a Szputnyiknál hét, míg a Sinopharmnál 294 esetben tapasztalták az antitestek elégtelen mennyiségének jelenlétét.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) legfrissebb, múlt hét elejével bezáródó adatai szerint

Magyarországon kicsivel több mint kétmillió 60 éves vagy annál idősebb embert oltottak be. Közülük 568 ezren kapták a kínai vakcinát – 559 ezren a második dózishoz is hozzájutottak. Az ECDC nyilvántartása szerint 2,59 millió hatvan évesnél idősebb él Magyarországon.

 

80

Hirdetés
átver

2 hozzászólás

 • 2021.07.13 - 19:44
  Közvetlen hivatkozás

  És öregek akartok ezekre a gyilkos tolvajokra szavazni?? akkor megérdemlitek a sorsotok

  Válasz
 • 2021.07.16 - 08:47
  Közvetlen hivatkozás

  Hozzá nem értés, felelőtlenség, felelősség elhárítása, ellenzék vádolása oltásellenességgel, ami hazugság… + figyelemelterelés az LMBTQ-zással = orbáni járványkezelés
  Sosem felejtem el Müller mondatát tavaly tavaszról: “egészséges ember ne hordjon maszkot”. Ha lenne benne egy csöppnyi tisztesség, már rég lemondott volna, de minimum egy bocsánatkéréssel tartozik mindazoknak, akik rá hallgatva fertőztek meg másokat és fertőződtek meg.
  Most pedig Orbán eldobta a maszkot. Nézem a bev.kp.ban az embereket, 100-ból kb. 2 visel maszkot. Na, azok feltehetőleg megússzák a 4. hullámot. De mi lesz azokkal, akik most azt hiszik, mert így jön át, hogy nyugodtan flangálhatnak maszk nélkül, vége a járványnak?
  És még valami, a 3. oltást a módosított Pfizerből, Modernából, Astrából kellene beadni, ami már az új variánsok ellen is jobb védelmet nyújt. De Orbánék tudtommal azokból nem rendeltek.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.